ЕС и президентът на САЩ осъдиха репресиите в Мианма, взели над 100 жертви в събота

  • 29 март 2021 07:35

  • 344
  • 1
ЕС и президентът на САЩ осъдиха репресиите в Мианма, взели над 100 жертви в събота
© Getty Images/Guliver

Европейският съюз осъди снощи "недопустимата ескалация на насилието и безразсъдният път", избран от военната хунта в Мианма", ден след най-кръвопролитните репресии в страната след държавния преврат на 1 февруари, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В комюнике върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел определи деня, в който при протести бяха убити най-малко 107 души, включително седем деца, като "ден на ужас и позор".

"Отново заявявам, че ЕС осъжда безразборното насилие, извършено срещу народа на Мианма, и призовава военните ръководители да се откажат от тези безразсъдни действия. Тази трагедия трябва да спре", се казва в комюникето.

Продължаваме да използваме механизмите на ЕС, включително санкциите, срещу извършителите на това насилие и хората, отговорни за отстъплението от демокрацията и мира в тази страна. Извършителите на тези тежки посегателства върху човешките права трябва да отговарят за безчинствата си, допълва Борел.

Нови протести в Мианма ден след като силите за сигурност убиха над 100 души

Американският президент Джо Байдън нарече "абсолютно скандални" репресиите над протестите в Мианма. Той определи ситуацията в страната като ужасяваща, а запитан от журналисти дали САЩ ще наложат санкции заради насилието, отвърна: "Работим по това".

По данни на ООН в събота, когато в Мианма бе отбелязан Деня на въоръжените сили, при протести са били убити 107 души Според местни медии обаче жертвите са 114. Телевизия, управлявана от армията, съобщи, че са били убити 45 души и арестувани 552-ма.

Novini.bg
344 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.03.29 | 09:48

1
Плачете либерастни отрепки плачете ,че не диктувате тона в Бирма !

Добави коментар

Водещи новини