Китай предвижда най-малко 6% икономически ръст за 2021 г.

05 март 2021 06:55

Китай предвижда най-малко 6% икономически ръст за 2021 г.
© Getty Images/Guliver (архив)
196 0

Китай си е поставил за цел икономически растеж от поне 6 процента за тази година, обяви днес премиерът Ли Къцян, въпреки несигурността, свързана с пандемията от коронавируса, която продължава да дестабилизира световната икономика, предаде Франс прес.

Тази година Китай ще продължи да се сблъсква с множество рискове и предизвикателства по отношение на развитието, заяви премиерът в реч при откриването на годишната сесия на парламента.

Рязко подобряване на икономическите перспективи за Китай

Икономическите основи, които ще подпомогнат дългосрочния растеж обаче, остават непроменени, увери той участващите в сесията около 3000 депутати, повечето от които бяха със сини предпазни маски.

Международният валутен фонд на свой ред прогнозира растеж от 8,1 процента за втората по големина икономика в света.

Китай може да ограничи износа на редкоземни минерали, за да навреди на военната индустрия на САЩ

Китай беше първата страна, засегната от коронавируса, който парализира икономиката му. След безпрецедентни карантинни мерки, замразили икономическите дейности, през първото тримесечие на 2020 г. беше отчетено историческо свиване на растежа (-6,8 процента.

Постепенното подобряване на здравната обстановка от пролетта нататък обаче даде възможност брутният вътрешен продукт на страната отново да се увеличи. В крайна сметка Китай регистрира положителен растеж за миналата година (2,3 процента), за разлика от повечето страни, но това беше най-слабият му резултат от 1976 г. досега.

За да подпомогне затруднената си икономика в разгара на пандемията, Китай увеличи дефицита си до 3,6 на сто от БВП.

Премиерът Ли Къцян каза днес, че този процент ще бъде сведен до 3,2 на сто.

Китайската световна хегемония ще остане мираж

Китай не разполага с бюджетен излишък от 2007 г., припомня АФП.

Тази година Пекин си е поставил за цел да създаде около 11 милиона работни места - повече, отколкото през миналата година (9 милиона), но приблизително колкото през 2019 г., преди пандемията.

Китай е изнесъл повече от 220 млрд. маски през 2020 г.

Китай очаква също безработица от 5,5 процента, след 5,6 процента миналата година и абсолютния рекорд от 6,2 процента през февруари миналата година, когато беше пикът на епидемията.

Посочените цифри обаче не показват пълната картина на икономическата конюнктура. В Китай равнището на безработицата се изчислява, като се вземат предвид само работещите в градските зони и в сметката не влизат близо 300 милиона мигриращи работници от селските райони, много от които са изгубили работата си заради кризата.

Вижте и това видео от нашия архив:
 

Радина Лазарова
196 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини