Северна Корея се опитва да извлича плутоний

  • 04 март 2021 15:10

  • 877
  • 3
Северна Корея се опитва да извлича плутоний
© pixabay

Северна Корея може да се опитва да извлича плутоний, с цел да произведе повече ядрени оръжия в основния си атомен комплекс, показват нови сателитни снимки - броени седмици след като севернокорейският лидер Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, обеща да увеличи ядрения арсенал на страната, предаде Ройтерс.

Уебсайтът "38 Север", специализиран в проучвания на Северна Корея, се позовава на изображения, показващи, че захранвана с въглища електроцентрала в ядрения комплекс Йонбьон отново е в експлоатация след около двегодишно прекъсване. Дим излиза от ковина на централата от края на миналия месец. Това говори, че "е възможно да се извършва подготовка за преработка на използвано гориво с цел извличане на плутоний, необходим за ядрените оръжия на Северна Корея", отбелязва днес сайтът, цитиран от БТА.

ООН: В Северна Корея се случва нещо, което трябва да ни притеснява

Възможно е обаче и "това да означава просто, че съоръжението е подготвено за обработка на радиоактивни отпадъци".

По-рано тази седмица генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси заяви, че някои ядрени обекти в Северна Корея продължават да работят, визирайки топлоцентралата, обслужваща лаборатория в Йонбьон, в която се извлича плутоний чрез преработка на отработени горивни пръти от реакторите.

"Ядрените дейности на КНДР остават повод за сериозно безпокойство. Продължаването на ядрената програма на КНДР е очевидно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и е достойна за съжаление", заяви Гроси пред управителния съвет на МААЕ.

Плутоният е един от двата ключови компонента за създаване на ядрени оръжия, заедно с обогатения уран. Комплексът в Йонбьон разполага със съоръжения, които могат да произведат и двата компонента. Не се знае колко плутоний и обогатен уран са били произведени, нито къде ги складира Северна Корея, а оценките се разминават.

През 2018 г. представител на южнокорейското правителство заяви пред парламента на страната, че Северът може да разполага с 20 до 60 единици ядрено оръжие.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
877 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Brittanya16

2021.04.10 | 03:56

3
­В­­­и­­­ж­т­­е­­ ­­­м­­о­я­­­т­­­а­ ­т­и­й­н­­­ ­­­п­у­­­т­­к­а­ ­­-­­­ ­­­W­­­W­­W­.­­B­­G­­­1­7­.­­­C­­L­U­B­
МУТРИ ВЪН

2021.03.04 | 16:14

2
ЗА ХОРАТА СЪС КЪСА ПАМЕТ ВИЖТЕ ВЪВ ЮТУБ С.ТРИФОНОВ И МУЛТИГРУП ВИЖТЕ СНИМКИТЕ МУ С Г. ИЛИЕВ ВИЖТЕ ГО СЪС Б. БОРИСОВ И ПОСЛЕ СИ ЗАДАЙТЕ ВЪПРОСЪТ КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОЗИ ДА Е РАЗЛИЧЕН И ДА НИ СПАСИ ОТ МУТРИТЕ И ЗАДКУЛИСИЕТО МОЖЕ ЛИ ЦЯЛ ЖИВОТ ДА СИ СЪС МУТРИТЕ И СЕГА ИЗВЕДНЪЖ ВЕЧЕ ДА СИ СРЕЩУ ТЯХ САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО ПРЕДЛАГА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ (БНО) №14
БЕЗПЛАТНИ Е-КНИГИ

2021.03.04 | 15:55

1
bg-biblioteka.blogspot.com

Добави коментар

Водещи новини