ООН: В Северна Корея се случва нещо, което трябва да ни притеснява

  • 02 март 2021 15:31

  • 2246
  • 5
ООН: В Северна Корея се случва нещо, което трябва да ни притеснява
© Getty Images (архив)

Ръководителят от ООН в областта на ядрения надзор Рафаел Гроси алармира, че наскоро са били засечени тревожни активности в райони на Северна Корея, в които има ядрени съоръжения и изрази притесненията си покрай продължаващите опити в тази насока от режима в Пхенян.

Гроси, който оглавява Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), подчерта, че налице са доказателства, според които в Северна Корея върви изграждането на експериментален реактор в основния комплек "Йонбьон". По думите му, макар да няма признаци за производство на обогатен уран в съоръжението за центробежно обогатяване, има признаци на продължаваща дейност в друго съоръжение в "Кангсьон", което е извън столицата Пхенян.

От известно време се подозира, че именно в комплекса "Кангсьон" се обогатява уран и се произвежда гориво за ядрени ракети.

В комплекса "Йонгбьон" Гроси заяви, че няма признаци за експлоатация на 5-мегаватния ядрен реактор, който е основният източник на оръжеен плутоний в страната или пък на обогатен уран.

През 2020 г. Северна Корея е развивала ядрената и ракетните си програми

Но има индикации за ползване на централата, която обслужва радиохимичната лаборатория, посочи Гроси, цитиран от в-к The Korea Herald.

Той посочи, че ядрената активност на Северна Корея остава "повод за сериозно безпокойство".

Тревожна новина от Пхенян достигна до Южна Корея

През 2009 г. Пхенян изгони международните наблюдатели от МААЕ и оттогава международната агенция извършва непрекъснат мониторинг чрез сателитни изображения на ядрената програма на Северна Корея. Последният и най-голям ядрен опит на Пхенян е от 2017 г., когато режимът се похвали с успешното тестване на водородната бомба.

Последвайте канала на

Novini.bg
2246 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Janea17

2021.04.10 | 03:57

5
­­В­­­и­ж­т­е­ ­­­м­­­о­я­­т­а­­­ ­­­т­­­и­­й­­­н­­ ­п­­­у­т­­­к­­а­ ­-­­­ ­­­W­­­W­­­W­­­.­­B­G­­1­7­­­.­­­C­L­U­B­­
ЕВРЕЙСКИ ОТПАДЪК

2021.03.02 | 15:43

1
Щом чифутската ООН го съобщава значи няма от какво да се притесняваме.Щяхме да се притесняваме повече ако ООН приветства дадено нещо

2021.03.02 | 18:56

4
Едва ли има по-голям чифут от теб.
анонимен

2021.03.02 | 16:00

2
Евреите са Божият народ и който ги проклина , ще бъде проклет, а който ги благославя - благословен. Така пише в Библията.

2021.03.02 | 16:10

3
Изработват ядрени оръжия,а ние им изпращаме помощи.Много странно не мислите ли?

Добави коментар

Водещи новини