Талибаните заплашват мирните преговори за Афганистан

  • 19 февруари 2021 14:10

  • 216
  • 3
Талибаните заплашват мирните преговори за Афганистан
© Getty (архив)

Необичайно интензивните нападения на талибаните през зимата карат афганистанското правителство да се готви за повече насилие през по-топлата пролет, което според международните играчи допълнително ще застраши крехкия мирен процес в страната, коментира Ройтерс.

Близо година след като Вашингтон подписа с талибаните споразумение за изтегляне на войските си, което предвиждаше намаляване на насилието от всички страни, атаките на групата ескалираха според генерал Скот Милър, командир на силите на САЩ и на оглавяваната от НАТО невоенна мисия "Решителна подкрепа". "Насилието на талибаните е по-голямо от обичайните норми", каза Милър за Ройтерс. "Това не създава условия за напредък на това, което се надявахме да е историческа повратна точка за Афганистан", добави той.

Боевете обикновено стихват през снежните зимни месеци, преди талибаните да започнат "пролетна офанзива" около месец март. Милър казва, че боевете сега са признак, че не само ще има пролетна офанзива - нещо, което мнозина дипломати възприемат като нарушение на духа на споразумението от Доха, - но че тя ще бъде по-интензивна от предишните.

Това става докато преговорите в Доха до голяма степен са замрели през последните седмици, а талибанските лидери са напуснали Катар, каза високопоставен служител в Държавния департамент, което води до нарастващи опасения, че разговорите вероятно са на ръба на срива. "Ако насилието не намалее, това ще затрудни извънредно много мирния процес; ще бъде много трудно за всяка от страните да направи необходимите компромиси", каза Милър.

В ХОД Е ПОДГОТОВКА

Правителството на Афганистан е разпоредило на силите за сигурност да извършат пълно преструктуриране на военните части и да разработят операции в подготовка за "трудна и тежка" пролетна офанзива, казаха за Ройтерс два правителствени източника. Те добавиха, че афганистански специални сили от различни институции, като военни и полицейски, са поставени под единно оперативно командване.

В ключови зони са назначени командири с богат опит, а силите за сигурност планират повече въздушни удари, за да избегнат загуби на земята. Говорител на афганистанския Съвет за национална сигурност каза, че те са готови "за всякакъв вид война", но остават в режим "активна отбрана". Източници от талибаните казаха, че през последните седмици повечето от техните командири са съкратили годишните курсове за обучение, защото са били повикани на бойното поле да се подготвят за интензивни боеве. Трима жители на зони под контрола на талибаните в североизточен Афганистан са забелязали засилване на активността на групата през последните седмици. Те казаха за Ройтерс, че са видели талибански бойци да се придвижват на големи групи, да се събират в джамии и да започват да събират храна и вербуват нови бойци.

Талибаните отговориха на Вашингтон

"През последните две седмици главните теми в проповедите на талибанските духовници, особено на петъчните молитви, се промениха", каза един племенен старейшина от провинция Кундуз, пожелал да не бъде назоваван от съображения за сигурност. "Те проповядват за борба срещу нашествието и открито приканват хората да се присъединят към тях. Това е ясно послание, че се готвят за нова битка тази пролет", добави старейшината.

Боец от т.нар. специални сили на талибаните каза за Ройтерс, че групата се готвела за действие, когато дошло съобщението за чуждестранните войски. "Ако те не напуснат Афганистан на посочената дата, тогава САЩ, НАТО и светът ще се изправят пред опасна война - война, каквато не е имало през последните 20 години", каза той. Говорител на талибаните не отговори на молбата за коментар за пролетната офанзива.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън преразглежда плановете си за Афганистан, вкл. дали да спази крайния срок 1 май за изтегляне на войските съгласно споразумението, подписано през февруари 2020 г. с талибаните от администрацията на бившия президент Тръмп. Милър казва, че според неговото командване чуждестранните сили ще станат мишена, ако талибаните сметнат, че сделката е нарушена.

Експерти и дипломати виждат смаляващата се възможност за оцеляване на преговорите, въпреки че страните декларират готовност да преговарят. "Преговорите вече изглеждат близо до провал", каза Ашли Джаксън, съдиректор на Центъра за изследване на въоръжените групи в Института за развитие на отвъдморските страни и територии. "Лошото е, че Вашингтон сякаш съвсем подценява колко зле може да се развият нещата и колко бързо може да стане това".

Последвайте канала на

216 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Carolyna17

2021.04.10 | 03:58

3
­В­­­и­­­ж­­­т­­­е­­ ­­м­о­­­я­т­­­а­­ ­т­­и­й­н­ ­­­п­у­т­­к­а­­ ­­­-­­­ ­­­W­­­W­W­­.­­B­G­1­7­­­.­C­­­L­U­­B­
Майтапчи Йово

2021.02.21 | 12:42

2
Пратете им на тези Гейтс, Меркел, Тиквата и НОЩ-ниците в пакет и да, видите, как ще мирясат с приказките им за... корона кризата:)))!
Боеприпаси

2021.02.20 | 10:32

1
Със свинска мас и ракети със свинска лой за тия подивели швестери

Добави коментар

Водещи новини