Тайланд влезе в програмата КОВАКС за разпределяне на ваксини

  • 15 февруари 2021 06:26

  • 331
  • 1
Тайланд влезе в програмата КОВАКС за разпределяне на ваксини
© Getty Images, архив

Тайланд защити решението си да не се присъедини към спонсорираната от Световната здравна организация (СЗО) програма КОВАКС за разпределяне на ваксини срещу КОВИД-19. Страната заяви, че ако го направи, би рискувала да плаща повече за ваксините и да се изправи пред несигурност на графиците за доставка, предаде Ройтерс, цитирани от БТА. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Тайландското правителство е критикувано от опозиционни политици и протестиращи за липса на прозрачност и забавяне в поръчването на ваксини. Страната, чието население наброява 66 милиона души, регистрира относително малък брой случаи и починали от КОВИД-19, но въпреки това е изправена пред втора вълна на инфекции.

Здравните работници на първа линия ще започнат да получават поръчаните 2 милиона китайски ваксини на компанията "Синовак" в рамките на месец, но масовата ваксинация за останалото население няма да започне преди през юни да станат готови ваксините местно производство на "АстраЗенека" (AstraZeneca).

В Израел: Ваксината на Пфайзер е с ефикасност от 94%

В отговор на публикации в медиите, че Тайланд е единствената държава в Югоизточна Азия, която не участва в програмата КОВАКС, говорителят на правителството Ануча Бурапхачайсири заяви, че като страна със средни доходи Тайланд няма право на безплатни или евтини ваксини в рамките на програмата.

"Ако Тайланд иска да се присъедини към програмата КОВАКС, ще трябва да плаща скъпо за тях, а има и риск", добави говорителят.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
331 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Megana20

2021.04.10 | 03:59

1
­­В­­­и­­­ж­т­е­­­ ­м­­о­­­я­­­т­­­а­ ­­т­и­й­­н­­ ­­п­­у­­­т­­к­­­а­ ­-­ ­W­­W­­W­­­.­B­­­G­1­­­7­­­.­C­L­­U­­B­

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини