Китай: Помпейо е смешна богомолка

18 януари 2021 11:02

Китай: Помпейо е смешна богомолка
© Getty Images/Guliver
466 1

Китай сравни държавния секретар на САЩ Майк Помпейо с богомолка заради нови американски санкции срещу китайски и хонконгски държавни лица след голяма акция против продемократични активисти в полуавтономната китайска територия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В петък САЩ наложиха санкции на шест официални лица от континентален Китай или Хонконг, сред които е и единственият представител на бившата британска колония в постоянния комитет на китайския парламент.

Мярката е взета в отговор на неотдавнашните арести на 55 продемократични активисти и бивши депутати в съответствие със закона за националната сигурност.

"Еволюцията на Хонконг, който премина от хаос към стабилност, е необратима. Хора като Помпейо са просто смешни богомолки, които напразно се опитват да спрат хода на историята", заяви Китайското бюро по въпросите на Хонконг и Макао в Пекин.

Помпейо отмени визита в Брюксел заради прехода на властта в САЩ

Метафората използва китайски израз на подигравка към богомолка, която се опитва да спре колесница.

В изявлението американските санкции са окачествени като политическа хитрост, до която се прибягва, когато всички други хитрости са изчерпани, а Помпейо е приканен да сложи край на спектакъла, с което се има предвид края на мандата на администрацията на Доналд Тръмп в сряда.

Novini.bg
466 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
маджаров

2021.01.18 | 13:46

1
Най-малко приляга на гадните прилепи да дават такива определения.

Добави коментар

Водещи новини