Китай разкритикува Великобритания за визите за граждани от Хонконг

  • 23 юли 2020 15:32

  • 457
  • 1
Китай разкритикува Великобритания за визите за граждани от Хонконг
© Getty Images/Guliver

Китайското външно министерство обвини Великобритания в "политическа манипулация" и погазване на международното право с решението си да предоставя на притежателите в Хонконг на паспорти на отвъдморски британски граждани и на техните семейство улеснена визова процедура за преместване във Великобритания, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Говорителят на китайското министерство на външните работи Ван Вънбин заяви, че Пекин обмисля стъпката паспортите за отвъдморско британско гражданство да не бъдат разглеждани "като валиден документ за пътуване" и си запазва "правото да предприеме по-нататъшни мерки".

Статутът "британски гражданин - отвъдморски" - British National (Overseas) - беше създаден през 80-те години за жителите на Хонконг, след като Лондон и Пекин сключиха договор Хонконг, който тогава беше британска колония, през 1997 г. официално да бъде върнат под управлението на Китай.

Великобритания възнамерява да прекрати договора си за екстрадиция с Хонконг

Наброяващите 3,4 милиона притежатели на подобни паспорти досега нямаха право на пребиваване във Великобритания. Вчера британското министерство на външните работи съобщи, че от януари догодина ще започне да приема молби за предоставяне на визи за такива лица.

Ръководителят на Форин Офис Доминик Рааб заяви: "Няма да обръщаме гръб на Хонконг и няма да бягаме от нашата историческа отговорност към неговия народ".

Преди това Великобритания замрази своето споразумение за екстрадиция с Хонконг, след като Пекин наложи спорен закон за националната сигурност на бившата британска колония. Според критици този закон нарушава принципа "една страна, две системи", договорен от Великобритания и Китай относно управлението на Хонконг след връщането му на Пекин. По силата на това споразумение Хонконг следва да запази полуавтономен статут до 2047 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
457 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Симо

2020.07.23 | 18:02

1
Тези жълтите - китайци стават все по нахални. Няма как те да определят какво да прави Великобритания.

Добави коментар

Водещи новини