Хонконг разкри нови подробности за спорния китайски закон за националната сигурност

06 юли 2020 21:35

Хонконг разкри нови подробности за спорния китайски закон за националната сигурност
© Getty Images/Guliver (архив)
563 1

Хонконг обяви допълнителни подробности за новия китайски закон за националната сигурност за специалния административен район, като каза, че силите за сигурност имат правомощие да влизат и претърсват имоти за доказателства и да спират хора да не напускат района, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Законът също така ще изисква чуждестранните и тайвански политически организации и агенти да предоставят информация за дейностите, засягащи Хонконг. Китайският посланик в Лондон Лю Сяомън обвини Великобритания в сериозна намеса и безотговорни изявления във връзка със закона. По думите му може да има значителни последици, ако Великобритания се отнася към Китай като към враг или с подозрение.

Хонконгските власти повдигнаха първото обвинение по новия закон за националната сигурност

"Ние искаме да бъдем ваш приятел. Искаме да бъдем ваш партньор. Но ако искате да направите Китай враждебна страна, ще трябва да понесете последиците", заяви той. Британският министър на външните работи Доминик Рааб отхвърли тези обвинения. "Това не е груба намеса във вътрешните работи" на Китай, увери Рааб в интервю за Ройтерс.

Филип Епитропов
563 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
британ

2020.07.07 | 10:10

1
британците мътят водата в цял свят. иначе се изкарват най големите демократи и борци за правата на човека. а са все още монархия.

Добави коментар

Водещи новини