Шиндзо Абе призова за отмяна на големи прояви в Япония заради коронавируса

  • 26 февруари 2020 09:22

  • 318
  • 0
Шиндзо Абе призова за отмяна на големи прояви в Япония заради коронавируса
© gettyimages

Японският премиер Шиндзо Абе призова организаторите на големи спортни и културни прояви, планирани за идните две седмици, да ги отменят или отложат, за да се избегнат нови случаи на зараза с коронавируса, предаде БТА.

Ако все пак организаторите решат да ги запазят, то Абе поиска от тях да ги организират в редуцирани мащаби. Следващите две седмици са от критично значение за Япония, за да се попречи на разпространението на епидемията, смята премиерът.

Оздравя първият от критично болните пациенти, заразени с коронавируса в Шанхай

Същевременно японският министър на здравеопазването, труда и благосъстоянието Кацунобу Като съобщи пред парламентарна комисия, че у 45 бивши пасажери на круизния кораб Даймънд принсес, които са напуснали борда му и сега са в Япония, е регистрирана висока температура и други признаци на заболяване.

"Ние следим ситуацията с 813 бивши пътници на круизния съд. При 45 от тях сега има повишена температура и други симптоми", каза министърът и посочи, че всички тези хора са подложени на втори тест за коронавирус, но няма потвърждение, че именно този вирус поражда у тях такива признаци на заболяване.

Към настоящия момент в Япония са регистрирани 862 случая на зараза с коронавируса, като болшинството от тях - 691, са били пътници и екипаж на "Даймънд принсес", който две седмици беше под карантина в пристанището Йокохама. Четирима заразени са починали в Япония.

Южна Корея съобщи за 60 нови случая на коронавирус

В Южна Корея правителството е получило списък с членовете на сектата Шинчхонджи, за да може да провери мащабно дали те са заразени с новия коронавирус.

Заразата в град Тегу и в съседната провинция започна именно от членове на сектата, които са посещавали църковна служба, на която е имало заразена жена. В Южна Корея според последни данни има 1146 регистрирани случая на зараза и 12 починали. Повечето от случаите са в град Тегу и съседната провинция.

Над 400 000 южнокорейци се подписаха под петиция с искане за импийчмънт на президента Мун Чже-ин заради неспособност да се справи с епидемичния взрив от коронавируса.

Според местни медии ако една петиция събере над 200 000 подписа, властите са длъжни да реагират. Това би трябвало да стане не по-късно от 4 март. Китай постави под карантина 94 пътници от полет, пристигнал в източния град Нанцзин от южнокорейската столица Сеул. Мярката беше взета защото трима китайски туристи в самолета имали температура и били откарани в болница.

Според протокола под карантина са били поставени пътниците три реда преди и три реда зад тримата китайци, което значи общо 94 от общо 166 пътници. Тайланд съобщи за три нови случая на коронавирус. Така общата бройка става 40. Два от новите случаи са на тайландци, върнали се от ваканция на японския остров Хокайдо и заразили трети човек.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
318 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини