Eтнически сблъсъци в Казахстан

  • 08 февруари 2020 10:35

  • 2295
  • 4
Eтнически сблъсъци в Казахстан
© Pixabay

Пререкания и масови сбивания на етническа основа в няколко села в южната Жамбилска област на Казахстан са отнели живота на осем души, а ранените са десетки, съобщи днес вътрешният министър Ерлан Тургумбаев, цитиран от Ройтерс.

Полицията и националната гвардия вече са овладели ситуацията, посочи президентът Касъм-Жомарт Токаев в изявление и нареди правителството да предприеме стъпки за запазване на спокойствието в селата.

В района, където са избухнали сблъсъците, живеят много членове на малцинството дунган - мюсюлмани от китайски произход.

Ден на траур след самолетната катастрофа в Казахстан

Токаев настоя за щателно разследване и разпореди силите за сигурност да разследват лицата, разпространяващи реч на етническа омраза и "провокативни слухове и дезинформация".

Участниците в стълкновенията в Кордайски район на Жамбилска област са повредили над 30 къщи, съобщи днес на брифинг вътрешният министър, цитиран от ТАСС. Задържани са 47 души и от тях е иззето ловно оръжие.
"В резултат на хулигански действия, съпроводени с палежи, по предварителни данни са повредени над 30 частни домове, 15 търговски обекта и 23 автомобила", каза министър Тургумбаев.
Конфликтът започнал вчера привечер, когато край село Масанчи се събрали около 70 агресивно настроени жители, между които избухнали сбивания, предаде ТАСС.

Провокатори и очевидци снимали ставащото на видео и го разпространявали в социалните мрежи, призовавайки хората към противозаконни действия. Това довело до ескалация на конфликта, след като на място пристигнали още около 300 души, съобщи ТАСС.

Последвайте канала на

Novini.bg
2295 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2020.02.08 | 12:46

2

Това е поредния пример за американска намеса, чрез съответните тайни служби.

Иван

2020.02.08 | 18:08

4

Точно така,Най-бързо се разпалват воини на итническа основа.

Лукашенков

2020.02.08 | 11:52

1

Болшевишката Кочина е на път да се разпадне втори път.

2020.02.08 | 18:06

3

Не крумчо,американската кочина е тотално деградирала с афро-мексиканско бъдеще,а ти тази сутрин, пак нрси си пил хапчетата.

Добави коментар

Водещи новини