Тайван прие закон срещу китайска намеса в политиката

  • 31 декември 2019 14:00

  • 281
  • 2
Тайван прие закон срещу китайска намеса в политиката
© Pixabay

Тайванският парламент прие днес закон срещу намеса и предполагаеми заплахи от Китай, докато островът се готви за президентски вот на 11 януари на фона на засилено напрежение с Пекин, предаде БНР.

Законодателството е част от дългогодишни усилия за осуетяване на възможни опити на Китай да повлияе на политиката и демократичния процес посредством незаконно финансиране на политици и медии, както и с други методи. Стъпката допълнително напряга връзките между Тайпе и Пекин, който подозира тайванската президентка Цай Ингвен в стремеж към формална независимост и е засилил натиска над нея, откакто пое властта през 2016 г.

Китай предлага на Тайван нови облекчени условия за инвестиции

„Възходът на Китай представлява заплаха за всички страни и Тайван е изправен пред най-голяма заплаха“, заяви Чен У-по от Демократичната прогресивна партия, която има мнозинство в парламента. „Тайван е на фронтовата линия на китайската инфилтрация и спешно се нуждае от закон за защита на правата на народа си“, допълни той.

Депутатите от партията на Цай Ингвен ДПП подкрепиха законопроекта, който бе одобрен с 67 гласа „за“ срещу нула „против“, въпреки критиките на опозицията, че текстът е „политически инструмент“ за спечелване на гласове преди изборите. Депутатите от основната опозиционна партия Гоминдан, която се обявява за по-тесни връзки с Китай, не участваха в днешния вот. Новият закон влиза в сила, след като Цай Ингвен го подпише през януари. Всеки заподозрян в незаконни действия в полза на Пекин е заплашен от до седем години затвор.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
281 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2019.12.31 | 16:11

2

АНАЛНО-ПОДАТЛИВИЯ ТРОЛ НА ЦИГАНИНА СОРОШ. ЛАПА МЕКИ ЩИШКИ СРЕЩУ ЕДНА ПИЦА и 15 ЛЕВА.

Крум Усаински-Крупник

2019.12.31 | 14:51

1

Цървули!!!Тайванците да почнат публични екзекуции на китайски комунисти,както и на всякакви други комунисти!!!Най-добрият комунист е разстреляният комунист!!!Ура и Слава!!!

Добави коментар

Водещи новини