Китай предлага на Тайван нови облекчени условия за инвестиции

  • 28 декември 2019 20:04

  • 612
  • 0
Китай предлага на Тайван нови облекчени условия за инвестиции
© Pixabay

Китайският парламент днес преразгледа закон за опростяване на инвестиционните процедури за тайвански компании, информира Ройтерс.

Китай със своите 1,3 милиарда души население е предпочитаната дестинация на инвеститорите от Тайван. Тайвански компании са инвестирали над 100 млрд. долара на китайския пазар, откакто Пекин започна революционните си икономически реформи в края на 70-те години.

Решението се оценява като пореден опит на Пекин да покаже добра воля спрямо острова, където предстоят избори на 11 януари, включително като отваря още сектори за тайландски инвеститори с крайната цел да убеди Тайван да приеме китайския суверенитет.

Тайванското правителство отправи предупреждения за "китайските съблазни" и призова Пекин вместо това да осигури на собствените си граждани демокрация и свобода на словото.
Измененият закон премахва няколко нива на бюрокрация с цел опростяване на процедурите за инвестиции от Тайван в опит да привлече повече инвеститори от острова.

Измененията трябва да се съчетаят с нов закон за чуждестранните инвестиции, който ще влезе в сила от 1 януари.

Търговията между Китай и острова през 2018 г. достигна 226 млрд. д. с голям търговски излишък за Тайван.

Тайванската икономика се възползва от факта, че много тайвански компании връщат производството си удома, за да избегнат по-високите мита, наложени в хода на търговската война между САЩ и Китай, макар спорът все пак да предизвика и известни нарушения в местната икономика.

Последвайте канала на

Novini.bg
612 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини