В Китай създадоха прасенца с маймунски клетки

Китайски учени успяха да въведат макакови клетки в свински ембриони. Само два от десет хибрида се родиха, но и те не са успели да оцелеят до края на първата седмица от живота им. На пръв поглед опитът е неуспешен, но това е голяма крачка за отглеждане на органи за трансплантация.

Статията на изследователите в публикувана в списание Protein & Cell, пише ТАСС.

Размерът на органите на прасетата е сравним с човешките, затова изследователите многократно се опитват да направят тези животни донори за трансплантации. В ново проучване китайски учени успяха да отгледат две прасенца с клетки от явански макак (Macaca fascicularis).

Учени откриха механизъм, който забавя стареенето

За експеримента специалистите поставиха макакови стволови клетки в повече от 4 хиляди бластоцисти - ранен стадий на развитие на ембриона при бозайниците. След това, бластоцистите с макакови клетки са въведени в матката на прасета, използвайки инвитро оплождане.

Двамата „хибрида“ умряха през първата седмица след раждането. Учените предполагат, че това се дължи на усложнения по време на инвитро оплождането. Въпреки това учените смятат работата им за успешна. Клетките на макака са открити в почти всички тъкани на прасенцата. Това е повече, отколкото в предишни експерименти, по време на които човешки клетки са добавяни към бластоцистите на свинете.

Коментари

  1. 2019.12.09 | 15:19

    Тези ГМО маймуно-прасенца са детското ГЕРБ!

  2. 2019.12.09 | 14:50

    Отвратително- отглеждане на органи за трансплантация. Хем орган си вземаме от животинката- хем си я правим на пържолки после. Ужас. Морално деградира човечеството.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет