България и Китай ще задълбочат сътрудничеството си в сферата на образованието

  • 31 юли 2019 14:49

  • 291
  • 0
България и Китай ще задълбочат сътрудничеството си в сферата на образованието
© Министерски съвет

Правителството одобри проект на Споразумение за сътрудничество в областта на образованието между Министерството на образованието и науката на България и Министерството на образованието на Китай за периода 2020- 2023 година, съобщи пресслужбата на кабинета.

В проекта на документа са посочени квотите на обмен на студенти, докторанти, специализанти, преподаватели. Насърчава се прякото сътрудничество между висшите училища на двете страни, както и изучаването на български и китайски език, начините на финансиране на договореностите. Предвидено е българската страна да предлага шест места за курсовете по български език и култура за китайски българисти. Предвижда се и активизиране на участието в Диалога за образователна политика между Китай и държавите от Централна и Източна Европа, насърчаването и подкрепата на висшите училища и колежи на двете страни да участват в Консорциума на институциите за висше образование на Китай и държавите от Централна и Източна Европа, и в тази рамка да се развиват двустранното и многостранното сътрудничество и обмен.

Подписването на Споразумението за сътрудничество с Министерството на образованието на Китай през тази година съвпада с отбелязването на 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения с КНР и ще допринесе за запазването на дългогодишните връзки, за продължаване на успешния образователен обмен между двете държави, както и за активизирането и задълбочаването на двустранните отношения в областта на образованието и науката, включително по линия на Инициативата "17+1".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
291 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини