НАТО готви декларация, в която да бъдат посочени предизвикателствата, поставяни от Китай

НАТО утре за първи път официално ще признае предизвикателствата, които поставя Китай пред алианса, предаде Франс прес.

Генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг обаче се противопоставя на това Пекин да бъде посочван като нов противник.

"Китай разполага с втория по големина бюджет за отбрана в света и има много нови и съвременни възможности, сред които ракети с голям обсег, които могат да достигнат до всяка точка в Европа и Съединените щати", подчерта Столтенберг няколко часа преди началото на срещата на върха на НАТО в Лондон по случай 70-ата годишнина на алианса. Лидерите на 29-те страни членки на НАТО се очаква да подпишат утре съвместна декларация, признаваща "възможностите и предизвикателствата", поставяни от Китай. Планира се те да одобрят и доклад, съдържащ план за действие на НАТО спрямо Пекин. "Целта не е да бъде създаден нов противник, а да анализираме, разберем и отговорим по балансиран начин на предизвикателствата, които поставя Китай", категоричен бе Столтенберг. Пекин е обвиняван в извършването на кибератаки срещу Европа и в индустриален шпионаж, което може да се отрази на сигурността на държавите от алианса, изтъкна генералният секретар. Според Столтенберг "трябва да отчетем факта, че Китай се приближава към нас в Арктика, Африка и Европа, където прави огромни инвестиции в нашите инфраструктури, и в киберпространството".

Столтенберг: НАТО ще отвърне, ако бъдат атакувани Полша и балтийските страни

Европа полага усилия да формулира обща позиция по отношение на Китай, но между различните европейски държави съществува разделение. Някои страни членки на Европейския съюз твърдят, че Китай е заплаха, а други (основно от Южна и Източна Европа) се радват на желанието на Пекин да инвестира в инфраструктурни проекти, отбелязва Франс прес.

В проекта за декларация на срещата на НАТО (който вече бе одобрен от постоянните представители на страните членки в НАТО) се подчертава и необходимостта от сигурни и устойчиви комуникационни системи - в частност инфраструктурите за мобилните мрежи от пето поколение (5G). Китайски компании, като гиганта Хуавей, искат активно да участват в изграждането на тези мрежи.

Вашингтон упражни натиск върху Европа да изключи Хуавей от процеса по изграждане на 5G мрежите заради тесните връзки на компанията с китайското правителство и риска инфраструктурите да бъдат използвани от Пекин за шпионаж.

Коментари

 1. 2019.12.04 | 08:26

  аман от туй нато, педалския съюз и содомитските им ценности.

 2. 2019.12.03 | 22:01

  С Русия и Китай на 100% ще се задавите. Да обявиш заедно Китай+Русия за враг, трябва да имаш доста голям безмозъчен череп.

  1. 2019.12.04 | 08:18

   ясно и точно,но ако броите и Бъгария за приятел на нато ,сте в голяма заблуда.

 3. 2019.12.04 | 06:44

  Какво да правиш, капитализъм.

 4. 2019.12.04 | 00:37

  абе това са големи идиоти и шизофреници.абе как са събрани на едно място толкова измет!!!

 5. 2019.12.04 | 00:36

  АБЕ ДА ВИ Е.Б.А МА.Й.К.АТА НАТОВСКА ПРОСТА.БОКЛУЦИ МИЗЕРНИ.НАЙ ТЕРОРИСТИЧНАТА ДЪРЖАВА НАЧЕЛО СЪС ТЕРОРИСТА АМЕРИКА.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет