Император Нарухито се възкачи на престола след пищна церемония

Японският император Нарухито посети три шинтоистки храма в императорския дворец преди церемонията по интронизация, предаде БТА.

Той официално обяви днес възкачването си на престола в съответствие с японската конституция и закона за императорския дом, като направи обръщение.

"Възкачвам се на престола в съответствие с конституцията и закона за императорския дом. Провеждайки церемонията по възкачването на престола, обявяваме това на страната и на целия свят", каза монархът.

Церемонията се състоя в "Боровата зала" на императорския дворец. На нея бяха поканени около 2000 гости, включително чуждестранни лидери.

Нарухито получи императорските пълномощия на 1 май, след като баща му, 85-годишния Акихито, се оттегли от престола. Той е 126-ият император на най-старата наследствена монархия в света, която според историци датира от 1500 години.

Националните телевизии излъчиха пряко посещението на монарха, облечен в традиционна бяла роба и с висока черна шапка, в главния храм Кашикодокоро и още две светилища, за да се помоли и да съобщи на боговете за възкачването си на престола. Нарухито беше придружен от придворни, които също бяха облечени в средновековни традиционни костюми.

Сред високопоставените гостите от повече от 170 страни и международни организации наред с британския принц Чарлз, първия дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини и германския президент Франк-Валтер Щайнмейер ще бъде и българският държавен глава Румен Радев.

Церемониите по възкачването на новия император на трона се очаква да струват на японския данъкоплатец 16,3 милиарда йени (150 млн. долара), което е с 30% повече, отколкото при възкачването на император Акихито през 1990 г., главно поради по-големия брой гости.

 

Коментари

  1. 2019.10.22 | 09:50

    Предполагам , че японците са наясно, че без нашето Височайше присъствие коронацията нямаше да се състои .

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Азия

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет