Япония се готви за мощен тайфун

  • 11 октомври 2019 08:42

  • 490
  • 0
Япония се готви за мощен тайфун
© Getty Images/Guliver

Японският премиер Шиндзо Абе се разпореди днес да бъдат взети всички необходими мерки за сигурност във връзка с наближаващия страната най-силен тайфун от 1958 г., съобщиха осведомителните агенции.

Прогнозите са, че тайфунът "Хагибис" ще достигне в събота вечерта централната част на тихоокеанското крайбрежие на главния японски остров Хоншу и ще мине през зоната на т.нар. Голямо Токио, където живеят 35 милиона души. В някои райони се очакват рекордно интензивни валежи и много силен вятър. Има опасност за повреждане на инфраструктура, наводнения, разрушаване на къщи.

В най-застрашените райони вече е съсредоточена техника за изпомпване на вода, за осигуряване на резервно осветление, булдозери, автономни генератори. Има готовност при нужда в най-тежко пострадалите райони да бъде изпратена армията.
Населението е призовано да се запаси с бутилирана вода и с някои хранителни стоки.

Авиокомпаниите вече отмениха повече от 1100 полета, предвидени за утре. Тайфунът ще засегне графика на състезанията от Формула 1, които трябваше да се състоят този уикенд в Судзука. Квалификациите са отложени от събота за неделя.

Отменени бяха срещи от Световното първенство по ръгби. Утре ще бъдат спрени и много влакове в района на японската столицата, включително високоскоростните.

В 9 сутринта местно време "Хагибис" се намираше на 410 км от остров Чичиджима и се движеше в посока север-северозапад със скорост от 25 км в час и ветрове от 180 километра в час, а на моменти и с пориви от 250 километра в час.
Сравняват "Хагибис" с мощния "Ида" от 1958 г., отнел живота на повече от 1200 души.

Последвайте канала на

БТА
490 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини