Хиляди индонезийци участваха в молитва за дъжд

  • 11 септември 2019 12:39

  • 321
  • 0
Хиляди индонезийци участваха в молитва за дъжд
© Pixabay

Хиляди индонезийци на островите Суматра и Борнео участваха в молитви за дъжд, съобщи Ройтерс. В разгара на сухия сезон в района бушуват горски пожари и въздухът в градовете е замърсен от дима, предаде индонезийската държавна осведомителна агенция АНТАРА.

Хиляди хора в Пеканбару, столицата на провинция Риау на о-в Суматра, участваха днес пред резиденцията на губернатора в ислямски молитви за дъжд. Много от участниците носеха маски, за да се предпазят от дима от горските пожари. "Правим всичко възможно, сега се молим на Аллах за дъжд", каза провинциалният заместник-губернатор Еди Насутион.

Подобни молитви имаше и на остров Калимантан (индонезийската част на о-в Борнео), където замърсяването на въздуха вече е опасно за здравето и много училища бяха затворени.

В последните месеци в някои части на Югоизточна Азия има необичайно засушаване. Това важи и за Индонезия, където има намаляване на валежите, резултат от климатичното явление Ел Ниньо. Освен това в някои райони на Суматра и Борнео от повече от месец горят горски пожари, за потушаването на които властите изпратиха 9000 души военни, полицаи и служители на агенцията за реакция при бедствия.

Джамиите в Малайзия също бяха призовани да се молят за дъжд, каза представител на правителството.

Последвайте канала на

БТА
321 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини