Маскирани участници в протестите в Хонконг дадоха пресконференция

  • 06 август 2019 12:24

  • 234
  • 0
Маскирани участници в протестите в Хонконг дадоха пресконференция
© gettyimages (архив)

Трима маскирани членове на хонконгското продемократично движение дадоха необичайна пресконференция, за да не оставят монопола над информацията на пропекинските градски власти, предаде БТА, цитирайки АФП.

Мегаполисът преживява най-тежката си политическа криза от десетилетия. Градът е обхванат от протести от близо два месеца, често белязани от сблъсъци между малки радикални групи и силите за борба с безредиците. Но поради опасенията от съдебно преследване движението няма ясно определен лидер и членовете му се организират в социалните мрежи. Облечени в емблематичните дрехи на участниците в протестите, черни тениски и жълти работнически каски, двама младежи и млада жена поеха днес инициативата да се изправят пред медиите, носейки маски. Това е първият случай, в който членове на протестиращите участват в толкова официална пресконференция.

Един от тримата заяви, че целта им е да противодействат на правителствения монопол върху обсъждането на тази тема. Той увери, че никой от тях не говори от името на политическо движение или партия, а "от народа, за народа. Призоваваме правителството да върне властта на народа и да отговори на исканията на хонконгските граждани", казаха те, прочитайки декларации на английски и на кантонския диалект на китайския.

Пресконференцията се проведе ден след едни от най-тежките сблъсъци от началото на протестите, което доведе до обща стачка и много шествия, при някои от които се стигаше до сблъсъци с полицията. При вчерашните протести са били арестувани 148 души, съобщи говорител на хонконгската полиция. Вчера главният администратор на Хонконг Кари Лам обвини протестиращите, че нарушават реда в града, тласкат го към ръба на опасна ситуация и се стремят да създадат хаос. Тя обеща, че властите ще проявят твърдост, за да опазят реда и закона и да възстановят доверието.

"Правителството вероятно се чувства притеснено от вълнението на населението, но то избра да не поема отговорността си", заяви в отговор един от маскираните участници в пресконференцията. "Подобно поведение трябва да бъде осъдено". Тримата порицаха и насилието, използвано от силите на реда. Според тях то говори за "пълна загуба на самодисциплина" и "некомпетентност".

"Стремежът към демокрация, свобода и равенство е неотменимо право на всички граждани. Призоваваме правителството да не премахва това право", добавиха те. Протестиращите искат оставката на Лам, окончателно изоставяне на спорния проектозакон за екстрадицията, всеобщо избирателно право, амнистия за демонстрантите и разследване на действията на полицията, предаде БТА, цитирайки АФП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
234 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини