Главният администратор на Хонконг няма да подаде оставка

  • 05 август 2019 11:09

  • 320
  • 0
Главният администратор на Хонконг няма да подаде оставка
© gettyimages (архив)

Главният администратор на Хонконг Кари Лам заяви днес, че няма да подаде оставка въпреки протестите срещу нейното управление, предаде БТА, цитирайки АП.

Тя подчерта на пресконференция, че поема отговорност за проблемите в китайския специален административен район и е решена да се справи със ситуацията. Протестите, започнали заради вече отменен законопроект за екстрадицията, вече се водят с неясни мотиви и имат за цел да навредят на просперитета и сигурността на Хонконг, заяви Лам.

"Неотдавна видяхме много ясно, че хора предлагат нагло да "освободим Хонконг" и искат "революция на нашето време". Те искат да се оспори националния суверенитет на страната", подчерта главният администратор пред медиите, визирайки лозунги на протестиращите. "Смея да твърдя, че това има за цел да разруши Хонконг и начина на живот на над 7 милиона души", каза Лам, цитирана от АФП.

Протестите, които заплашват да парализират града и предизвикаха хаос в транспорта, "противоречат сериозно на реда и закона в Хонконг и тласкат града към ръба на много опасна ситуация", предупреди тя. Хвърлянето на националното знаме в морето и призивите за революция поставят под заплаха принципа "една страна - две системи", просперитета и икономиката на града, подчерта Лам, цитирана от ТАСС.

Властите ще действат решително, за да запазят реда и закона и да възстановят доверието, предупреди тя, цитирана от ДПА. Лам призова протестиращите "да кажат не на хаоса и насилието".

Продължилите с месеци протести водят Хонконг към път, от който няма връщане назад, и вече навредиха на икономиката на града, предупреди Лам, цитирана от Ройтерс.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
320 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини