Президентът на Тайван с критика към Китай

  • 01 август 2019 20:32

  • 683
  • 0
Президентът на Тайван с критика към Китай
© gettyimages (архив)

Тайванският президент Цай Ингвен разкритикува решението на Пекин да забрани на китайците индивидуални туристически пътувания до Тайван.

Президентката заявявайки, че тази забрана ще навреди на имиджа на Китайската народна република, предаде БТА, цитирайки ДПА. С влизането в сила на новото решение от днес китайците могат да посещават Тайван само като част от туристически групи. Пекин не съобщи причините за решението си. "Взетото от Китай решение е голяма стратегическа грешка. Без интернет цензура и социално наблюдение, младите китайски туристи се радват на усещането какво е да водиш нашия свободен и демократичен начин на живот", заяви Цай Ингвен.

Използването на китайските туристи като средство за натик и заплаха срещу Тайван само ще навреди на имиджа на Китай сред тайванците, добави президентката. "Туризмът не бива да бъде политизиран", предупреди Цай Ингвен.
Около 7,23 милиона китайци са посетили индивидуално Тайван от юни 2011 г. насам, показват правителствени статистики. В миналото Китай е ограничавал броя на посетителите в Тайван два до три месеца преди избори. През януари в Тайван предстоят президентски и парламентарни избори, припомня ДПА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
683 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини