Почти 4000 цивилни афганистанци са били убити или ранени в Афганистан през първото полугодие на 2019 г.

30 юли 2019 08:58

Почти 4000 цивилни афганистанци са били убити или ранени в Афганистан през първото полугодие на 2019 г.
© Getty (архив)
171 0

Най-малко 3812 цивилни афганистанци са били убити или ранени през първата половина на тази година във войната срещу ислямистките групировки, според публикуван днес доклад на ООН, предаде Ройтерс.

Наблюдава се увеличение на броя жертви, причинени от правителствените сили и войските под ръководството на НАТО. Докладът бе оповестен на фона на преговорите между талибаните и американски представители за прекратяване на войната в Афганистан, продължаваща 18 години. Преговорите навлязоха във важна фаза, като целта на американските преговарящи е да постигнат мирно споразумение преди 1 септември, отбелязва Ройтерс.

Въпреки дипломатическите усилия войната продължава, като цивилните живеят в постоянен страх да не бъдат нападнати от екстремисти, да не се озоват насред сухопътно сражение или да не станат неволна жертва на въздушните удари на афганистанското правителство и силите на НАТО.

Според мисията на ООН в Афганистан най-голям брой цивилни са убити при наземни атаки и боеве. На второ място сред причините са самоделните взривни устройства, а след тях - въздушните удари.

Талибаните и бойците на "Ислямска държава" са убили 531 афганистанци и са ранили 1437 между 1 януари и 30 юни тази година. Ислямистките групировки умишлено са нападнали 985 цивилни, сред които правителствени служители, старейшини на племена и религиозни учени, става ясно от доклада на ООН.

Проправителствените сили са убили 717 цивилни и са ранили 680 през първите шест месеца на годината, като това е увеличение с 31 процента в сравнение със същия период миналата година.

Най-малко 144 жени и 327 деца са убити и над хиляда са били ранени из цял Афганистан.

При въздушни удари са убити 519 цивилни, 150 от които деца.

БТА
171 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини