Съд в Хонконг забрани протестен химн с аргумента, че може да бъде използван като оръжие

  • 08 май 2024 15:29

  • 180
  • 1
Съд в Хонконг забрани протестен химн с аргумента, че може да бъде използван като оръжие
© pixabay

Апелативният съд в Хонконг потвърди правителствено решение за забрана на протестния химн - "Слава на Хонконг", обезсилвайки решение на по-долен съд, който отхвърли подобна забрана заради възможните "възпиращи ефекти", което това може да има върху свободата на словото, предаде Ройтерс.

Решението на съда идва на фона на развития, които критици определят като подкопаване на върховенството на закона и индивидуалните права в Хонконг, свързани с новия закон за националната сигурност, който Пекин използва за преследване на опозицонни активисти и закривае на либерални медии.

Казусът с протестния химн има отражение върху свободата на изразяване в интернет и дейността на фирми, включително интернет доставчици и технологични гиганти като "Гугъл", отбелязва Ройтерс.

Съдиите по делото отсъдиха, че създателят на протестния химн е имал намерение той да послужи като оръжие.

"В ръцете на онези, които имат намерение да подбуждат към отцепване и метеж, песента може да се използва за разпалване за антиправителствени настроения", написаха съдиите.

Те допълниха, че е "необходимо съдебно постановление, за да бъдат убедени интернет доставчиците да премахнат проблемните видеа, свързани с песента" от техните платформи, пише БТА.

Китай възобновява издаването на визи за чужденци

"Макар интернет доставчиците да не участваха в съдебния процес, те показаха, че са готови да се съобразят с искането на правителството, ако има съдебно разпореждане", посочиха съдиите.

Полуавтономият Хонконг беше върнат от Великобритания на Китай през 1997 г., при условия, че се гарантира запазването на свободите в града под формулата "Една страна, две системи".

Хонконг обаче няма свой собствен химн. Песента "Слава на Хонконг" беше написана в разгара на масовите продемократични протести през 2019 г. и бе смятана за неофициален химн за разлика от официалния китайски химн "Марш на доброволците", посочва Ройтерс.

Решението на съда е насочено срещу онези, които разпространяват песента с намерение да подбудят към отцепване, да загатнат, че Хонконг е независима държава, или да обидят националния химн, посочва Ройтерс.

Изключения се допускат при извършване на законна академична и журналистическа дейност, допълниха съдиите.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
180 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.08 | 17:39

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини