Протестиращи нахлуха в парламента в Хонконг

  • 01 юли 2019 19:34

  • 440
  • 2
Протестиращи нахлуха в парламента в Хонконг
© gettyimages

Демонстранти срещу пропекинското правителство нахлуха в сградата на парламента в полуавтономната територия Хонконг тази вечер и развяха знамето от епохата на британския колониализъм, след като щурмуваха зданието в деня на годишнината от връщането на територията на Китай, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

Флагът с британските цветове беше развят от трибуната на местния парламент - Законодателния съвет. Десетки протестиращи нахлуха в сградата като счупиха блиндирани стъкла след неколкочасова обсада. Зданието беше щурмувано от маскирани протестиращи с каски. Групичка, съставена главно от студенти, използва метална количка, пръти и части от скеле, за да разбие укрепените стъклени врати, който накрая поддадоха. Демонстрантите скандираха лозунги, написаха графити в парламента, унищожиха картини и седнаха на банките на законодателите в израз на предизвикателство към Китай заради излязло от контрол негодувание от законопроект за екстрадицията, предаде Ройтерс. Някои носеха пътни знаци, други бяха нагънали метални листове и бяха взели части от скеле, а около сградата в центъра на финансовия квартал се бяха стекли хиляди хора.

Правителството призова за незабавен край на насилието и каза, че е спряло всякаква работа по законопроекта за екстрадиция, който автоматично ще бъде отменен през юли догодина. То осъди тази вечер "крайното насилие", използвано от протестиращите, за да влязат в сградата на парламента, предаде АФП. Хонконгската полиция отправи ултиматум до демонстрантите, влезли в законодателния орган, да напуснат, за да не бъдат изведени със сила. Протестиращите не дадоха веднага отговор на това.

Законодателният съвет издаде разпореждане протестиращите да напуснат сградата незабавно, но не уточни какво ще се случи, ако не го направят. Секретариатът на парламента излезе с изявление, с което всякаква делова дейност през утрешния ден се отменя. Канцелариите на централното правителство съобщиха, че утре ще бъдат затворени "поради съображения за сигурност". Полицаи за борба с безредиците с шлемове и палки по-рано изстреляха лютив газ докато противопоставянето продължаваше в знойната вечерна горещина. Някои демонстранти отстраниха железни решетки, които обезопасяваха части от сградата на парламента.

На транспаранти, поставени на надлези в района на протеста, се четеше "Освободете Хонконг". Демонстранти, омотани във фолио, за да предпазят кожата си от сълзотворен газ, още веднъж парализираха части от азиатския финансов център и окупираха пътища, които преди това бяха блокирали с метални бариери.

Подкрепяната от Пекин ръководителка на регионалната власт Кари Лам отказва да подаде оставка в тази безпрецедентна реакция срещу правителството. Това е най-голямото народно предизвикателство за китайския президент Си Цзинпин от идването му на власт през 2012 г.

"Липсата на чуваемост, която наблюдавам у правителството този път, въпреки протестите, е наистина тревожна. Пълното незачитане на волята на хората е това, което ме тревожи", каза британски адвокат, който работи в Хонконг от 30 години.
"Ако този законопроект не бъде изоставен, няма да имам друг избор, освен да напусна Хонконг".
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
440 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
240 хай дука

2019.07.01 | 21:21

2

А ние кога ще ги...?

2019.07.01 | 19:56

1

ИСКАТ СИ РОБСТВОТО

Добави коментар

Водещи новини