"Ислямска държава" твърди, че е създала своя "провинция" в Индия

  • 11 май 2019 19:32

  • 1558
  • 1
"Ислямска държава" твърди, че е създала своя "провинция" в Индия
© Getty Images/Guliver

"Ислямска държава" твърди за пръв път, че е създала своя "провинция" в Индия, предаде Ройтерс.

Това стана след сблъсък между екстремисти и силите за сигурност в спорния регион Кашмир. При него беше убит един боец с предполагаеми връзки с групировката.

Снощи информационната агенция на "Ислямска държава" Амак обяви създаването на новата "провинция", която нарече "Уилая Хинд". Тя каза още, че "Ислямска държава" е убила индийски войници в град Амшипора, в кашмирския окръг Шопиан.

Това изявление на "Ислямска държава" съвпада със съобщение на индийската полиция от вчера, че екстремист на име Ишфак Ахмад Софи е бил убит при сблъсък в Шопиан, отбелязва Ройтерс.

Целта на групировката изглежда е да възстанови позициите си, след като загуби териториите, които контролираше в Сирия и Ирак. Оттогава "Ислямска държава" увеличи нападенията си, включително самоубийствените атентати, отбелязва Ройтерс.

Групировката пое отговорност за бомбените атаки в Шри Ланка на Великден, при които загинаха най-малко 253 души.

В населения предимно с мюсюлмани Кашмир сепаратисти от десетилетия водят въоръжена борба срещу индийското управление. В мнозинството си тези групировки искат независимост на хималайската област или присъединяването й към Пакистан, най-големия съперник на Индия. За разлика от "Ислямска държава" те нямат амбиции за контрол над целия ислямски свят.

Ядрените сили Индия и Пакистан водиха две двойни за Кашмир, а по-рано тази година бяха на прага на трета, след като при самоубийствен атентат на действаща от Пакистан екстремистка групировка в контролираната от Индия част от областта загинаха най-малко 40 индийски паравоенни полицаи.

Последвайте канала на

БТА
1558 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гост

2019.05.12 | 07:22

1

Не разбирам цяла европа, щатите, латино страните, Русия и още и още... Абе с др думи почти цял свят вместо да се обедини и да затрие един път завинаги ислямистите те си мерят п*шките и се карат по между си кой е по-велик. И кой печели от цялата работа? Шепа психопати които вилнеят и ни избиват.

Добави коментар

Водещи новини