Малкоизвестна група се обяви за севернокорейско правителство в изгнание

  • 01 март 2019 10:52

  • 836
  • 1
Малкоизвестна група се обяви за севернокорейско правителство в изгнание
© Getty (архив)

Малкоизвестна организация обяви днес създаването на севернокорейско правителство в изгнание, което цели да сложи край на режима в Пхенян, предаде АФП.

Групата "Гражданска отбрана Чолима" предлага помощ на севернокорейци, които се опитат да напуснат територията на Корейската народнодемократична република (КНДР). Тя привлече общественото внимание през 2017 г., когато съобщи, че защитава Ким Хан-сол - сина на убития през същата година Ким Чен-нам, полубрат на севернокорейския лидер Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически,.

В дълго изявление на английски и корейски, публикувано на сайта на организацията днес, в деня на стогодишнината от един от първите корейски народни протести срещу японската окупация, "Гражданска отбрана Чолима" се самообявява за временно правителство на КНДР под името "Свободен Чосон". Чосон е името на корейската династия, заемала трона от 1392 до 1910 г., когато страната е анексирана от Япония. "Посвещаваме се изцяло на премахването на това абсолютно Зло, което е петно върху самата душа на човечеството", се казва в изявлението на организацията. Тя уверява, че няма да прекрати усилията, "преди светлината да се върне наистина в Пхенян" и се самообявява за единствен легитимен представител на севернокорейския народ.

"Чосон трябва и ще бъде свободен. Надигнете се, вие, които отхвърляте робството", призовава изявлението.

За групата "Гражданска отбрана Чолима" или за нейните представители няма дотатъчоно информиция. Според някои е възможно тя да е свързана с южнокорейските тайни служби, отбелязва АФП. "Чолима" е името на митичен крилат кон, който е един от символите на Северна Корея.

Последвайте канала на

БТА
836 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Краваре

2019.03.01 | 17:08

1

Часон,Масон...!Сега на власт е династията Ким ,а краварете не са тези,които да определят там правилата.
Защо не съборят династията в Англия,в
Саудитска Арабия?

Добави коментар

Водещи новини