Премиер и президент в двубой за афганистански лидер

Афганистанският президент Ашраф Гани и премиерът Абдула Абдула се регистрираха днес като кандидати на тазгодишните президентски избори. С това те подготвят сцената за повторение на политическия двубой между двамата от 2014 г., завършил със споразумение с американско посредничество те да си поделят властта, предаде АП.

Двамата са фаворитите сред най-малко 14-те кандидати, които са се регистрирали да се явят на изборите, насрочени за 20 юли. "Ще донесем мир, но няма да се молим за него", каза Гани в кратка реч, след като се регистрира. Той се зарече и да се бори с бедността.

През 2014 г. Гани и Абдулла водиха оспорвана президентска надпревара в два тура, но преди да бъдат обявени резултатите от балотажа, Абдула заяви, че е имало масови изборни фалшификации, и предупреди, че са възможни протести. Впоследствие след ходатайство на тогавашния държавен секретар на САЩ Джон Кери беше съставено правителство на националното единство. Кери убеди и централната избирателна комисия на Афганистан да отложи обявяването на резултатите от балотажа, на които като победител се очертаваше Гани.

Гани бе определен за президент, а Абдулла за премиер. Това споразумение беше предвидено да трае само две години, но се запази и до днес и резултатът беше управление, белязано от дълбоки разногласия, което срещна трудности да се бори с талибаните, отбелязва АП.

Абдулла заяви, че ако бъде избран за президент, ще има премиер, докато Гани предпочита да премахне тази пост.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет