Властите в Афганистан предложиха спиране на огъня на талибаните за три месеца

Президентът на Афганистан Ашраф Гани обяви днес тримесечно прекратяване на огъня с талибаните, при условие че и те спрат боевете, предаде БТА, позовавайки се на АФП и АП.

"Обявявам ново прекратяване на огъня от утре, понеделник, до рождения ден на пророка (21 ноември), при условие че талибаните направят същото", каза президентът в обръщение по телевизията по случай днешния Ден на независимостта. През юни двете страни обявиха първо прекратяване на огъня за десетина дни за края на рамазана. Първоначално талибаните го приеха, но след това отхвърлиха призива на президента то да бъде удължено, напомня АП.

Днешното, второ спиране на огъня, обявено от президента, последва десет дни, белязани от изключително насилие. На 9 август талибаните предприеха настъпление срещу стратегическия град Газни и афганистанската армия, подкрепяна от американски въздушни удари, успя да ги отблъсне след продължителни ожесточени сражения, напомня АФП. Министърът на отбраната Тарик Шах Бахрами съобщи, че в тези сражения са загинали най-малко 100 войници и между 20 и 30 цивилни.

Коментари

  1. 2018.08.19 | 19:03
    Където има мюсулмани, там има смърт и нещастия
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет