11 души загинаха при престрелка в Кашмир

  • 16 декември 2018 07:51

  • 803
  • 0
11 души загинаха при престрелка в Кашмир
© gettyimages (архив)

Най-малко седем цивилни са убити и най-малко 40 бяха ранени вчера, след като равителствените сили стреляха по участници в антииндийски протест в спорния щат Джаму и Кашмир. До стрелбата се стигна след престрелка преди това, при която загинаха трима бунтовници и един войник, посочиха полицията и местни жители, предаде БТА, цитирайки АП.

Индийските военни обградили село в южната област Пулвама след получен сигнал, че там се крият бунтовници. По думите на високопоставен полицейски представител при претърсването на селото от една къща изскочили бунтовници и открили огън срещу войниците и полицията. Трима бунтовници и войник били убити, а един войник - ранен.

Престрелката предизвика протест на мястото на инцидента. В него се включиха стотици хора в знак на солидарност с бунтовниците, като скандираха лозунги в тяхна подкрепа и настояваха за край на индийското управление в хималайския район. Протестиращите хвърляха камъни по войниците, за да помогнат на бунтовниците да избягат, докато правителствените сили стреляха с куршуми и сачми и използваха сълзотворен газ, за да ги спрат, убивайки седем души и ранявайки най-малко 40, девет от които тежко.

Бунтовниците се борят срещу индийското управление от 1989 г., като искат Кашмир да получи независимост или да се обедини с Пакистан. При операции на индийската армия срещу тях загинаха около 70 000 души. Делхи обвинява Исламабад, че обучава и предоставя оръжие на бунтовниците. Пакистан отрича всички подобни обвинения.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
803 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини