Върховният съд на Индия ще преразгледа решение за забрана на достъпа на жени до известен храм

  • 14 ноември 2018 07:17

  • 443
  • 0
Върховният съд на Индия ще преразгледа решение за забрана на достъпа на жени до известен храм
© Pixabay

Върховният съд на Индия ще преразгледа решение от края на септември да бъде забранен достъпът на жени до един от най-известните храмове в южна Индия - на бога Аяпан в щата Керала. Това съобщи телевизионният канал Ен Ди Ти Ви, цитиран от ТАСС.

Според телевизията на 22 януари съдът ще разгледа всички 49 петиции, внесени за преразглеждане на решението, прекратяващо многовековна традиция, според която жени и момичета на възраст между 10 и 50 години нямат право да влизат в този храм.

Малки момичета и жени над 50 години спокойно могат да го посещават, но постоянно са възниквали проблеми, тъй като храмовите служители са определяли възрастта на око и документите не са били взимани под внимание. Върховният съд реши, че недопускането на жени в храма нарушава конституционните им права. След това решение обаче в индийския щат Керала избухнаха протести и безредици, жените не бяха пускани в храма и ги замеряха с камъни и пръчки. Протестиращите влязоха и в сблъсъци с полицията.

Според привържениците на забраната бог Аяпан, смятан за син на двама от тримата върховни богове на хиндуизма - Шива и Вишну - не иска да вижда в главния си дом момичета и жени до 50 години, защото не е женен. Храмовите жреци смятат, че са длъжни да пазят целомъдрието му.

Храмовият комплекс Сабаримала е едно от най-популярните места за поклонения не само в Индия, но и в света, отбелязва ТАСС. Храмовете му посещават 45-50 милиона поклонници всяка година.

Последвайте канала на

БТА
443 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини