Експрезидентка на Филипините бе избрана за шеф на парламента

  • 23 юли 2018 20:16

  • 859
  • 0
Експрезидентка на Филипините бе избрана за шеф на парламента
© gettyimages

Бившата президентка на Филипините Глори Макапагал Аройо бе избрана днес за председателка на долната камара на националния парламент, съобщава Ройтерс.

Депутатите смениха досегашния парламентарен шеф Панталеон Алварес с Аройо, която е смятана за един от най-влиятелните съюзници на сегашния президент Родриго Дутерте. Според наблюдатели той ще разчита на нея и нейните солидни политически връзки, включително и с някои от най-яростните му вътрешни критици, за да консолидира властта си и да прокара приемането на важни закони, с които да реализира обещаните си политически реформи и най-вече да извърши кардинални промени в конституцията.

Дребничката 71-годишна Аройо бе на власт от 2001 до 2010 г., а после прекара 5 години зад решетките по обвинения в корупция. С връщането си на политическата сцена тя става 4-ият човек в йерархията на държавната власт и първа в историята на Филипините жена шеф на парламента. Тя бе обвинена в изборни измами, а правителството й бе многократно обвинявано в корупция, свързана с китайски фирми, но тя винаги отричаше. През 2016 г. Върховният съд отхвърли всички обвинения срещу нея и та бе освободена от болничен арест, като през цялото това време успя да запази мястото си на депутат в Конгреса, припомня БТА.

Политическото й възкресение не бе особена изненада, тъй като много от назначените от Дутерте отговорни лица в държавната администрация са били служители и при Аройо. Двамата споделят сходни политически идеи и общо желание за стабилни отношения с историческия съперник Китай. Някои наблюдатели виждат в политическото завръщане на Аройо амбиция да смени Дутерте според правилата на новата конституция през 2022 г., ако тя се окаже приемлива според обществените нагласи. Досегашният парламентарен шеф Алварес също бе лоялен сподвижник на президента, но се оказа твърде разделителна фигура, особено след като скъса отношенията си с политически влиятелната дъщеря на президента - Сара Дутерте.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
859 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини