Шефът на ООН призова за по-голям натиск върху Мианма

  • 02 юли 2018 21:35

  • 806
  • 1
Шефът на ООН призова за по-голям натиск върху Мианма
© Getty Images

Генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно призова за по-голям международен натиск върху Мианма да създаде условия за безопасното завръщане на стотици хиляди мюсюлмани рохинги, които избягаха от страната след операции на армията срещу тях през август, предаде Ройтерс.

През май ООН и Мианма постигнаха споразумение, за което ООН се надява в крайна сметка да позволи на хиляди рохинги да се завърнат безопасно и доброволно.

"Този меморандум за разбирателство е първата стъпка по пътя към постепенното признаване на правата на хората. На този етап успяхме да получим тази отстъпка от Мианма. Да изпробваме искреността й и да продължим в посока към признаването на пълни права на хората", каза Гутериш в бамбуков подслон в бежански лагер на югоизточното крайбрежие на Бангладеш.

Посещението на Гутериш идва 10 месеца, след като нападения от мюсюлмански екстремисти предизвикаха операция на армията, при която над 700 000 души от съставеното предимно от мюсюлмани етническо малцинство на рохингите бяха принудени да избягат в съседен Бангладеш. ООН определя действията на армията срещу рохингите като етническо прочистване, а Мианма отрича това.
 

Последвайте канала на

БТА
806 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.07.02 | 23:06

1
ТЕ СЕ ВЪРНАХА ВЕЧЕ ТАМ ОТКЪДЕТО ДОЙДОХА.

Добави коментар

Водещи новини