Гутериш: Отчита се най-големият брой конфликти по света за последните 30 години

  • 19 юни 2018 17:37

  • 567
  • 1
Гутериш: Отчита се най-големият брой конфликти по света за последните 30 години
© Getty Images

Генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно заяви, че броят на страните, участващи в конфликти, е най-големият за последните 30 години, а този на загиналите хора в конфликти се е увеличил десетократно от 2005 г. насам, предаде Асошиейтед прес. Гутериш каза това пред репортери в Осло, където взе участие в среща, посветена на мироопазването.

Той допълни, че "ситуациите с използване на насилие", които могат да се определят като войни въз основа на броя на жертвите в тях, са се увеличили трикратно от 2007 г. За същия период от време с 60 процента са се увеличили и така наречените "конфликти с нисък интензитет", допълни генералният секретар.

Гутериш добави, че наред с регионалните конфликти глобалният тероризъм представлява нов вид борба, която "може да удари навсякъде по всяко време".

Върховният комисариат на ООН за бежанците заяви, че през миналата година принудително разселените по света са били около 69 милиона души, бягащи от войни, насилие и преследвания, което е рекорден брой.

Последвайте канала на

БТА
567 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.06.20 | 07:24

1
Говори си колкото искаш. Даже и някак си да изчезнат Америка, Русия и Израел, на тяхно място веднага ще се появят други. Интересът клати феса.

Добави коментар

Водещи новини