Закон в Южна Корея забрани да се ядат кучета

  • 21 юни 2018 21:03

  • 4240
  • 2
Закон в Южна Корея забрани да се ядат кучета
© Getty Images

Южнокорейският съд постанови, че убийствата на кучета за месо са незаконни, след повратното решение на активистите за правата на животните за забрана на храни от кучешко месо, пише Канал 3.

Месото отдавна е част от южнокорейската кухня, като около 1 милион кучета се консумират ежегодно.

Но потреблението в последно време е намаляло, тъй като в страната все по-често възприемат представата за кучето като най-добър приятел на човека, а не като добитък, подлежащ на заколение, като практиката да се убива, вече е нещо като табу сред по-младото поколение. За по-ниското потребление помогна и натискът от страна на активистите.

Пътят на забраната бе проправен и от властите, които се позоваха на хигиенните разпоредби и законите за защита на животните, забраняващи жестоките методи на клане, за да се отърват от кучешките ферми и ресторанти преди настъпването на Олимпиадата в Пекин.

Групата за защита на правата на животните миналата година подаде оплаквания срещу собственик на кучешка ферма в Бучеон, обвинявайки го в "убийство на животни без основателни причини" и нарушаване на хигиенните изисквания, а по-късно прокурорите повдигнаха официално обвинение срещу него. Той бе осъден от съда в Бучеон, който реши, че консумацията на месо не е официалната причина да убива кучетата и му друсна глоба от около 2700 долара.

Прецедентът проправи пътя за изключване изцяло на консумацията на месо от кучета. Групата за защита на животните е проследявала ферми за кучета и кланици в цялата страна, за да подаде подобни жалби срещу тях на съдебните органи.

Депутат от управляващата Демократическа партия представи законопроект в парламента тази седмица, който официално би забранил убиването на кучета за месо. Мярката би ограничила клането на животни за храна, в която влиза кучешкия вид. Около 30 активисти се събраха пред Народното събрание, настоявайки да се приеме законопроекта.

Но някои южнокорейци възразиха срещу това.

Кучешкото месо обикновено се консумира в страната като летен деликатес с червено месо, което, леко сварено, се смята, че увеличава енергията.

Проучване от миналата година установи, че 70% от южнокорейците не ядат кучета, но само около 40% смятат, че практиката трябва да бъде забранена.

Подобни дебати се появиха и в други азиатски държави, където се ядат кучета. Най-известният китайски фестивал за кучешко месо в югозападния град Юлин продължава да привлича тълпи, въпреки международното недоволство.

Решението на съда в Бучен предизвика яростни протести сред земеделските стопани, чиито помещения обикновено се използват като кланици, докато правителството не лицензира кланиците за убиване на кучета.

"Това е скандално. Ние не можем да приемем решението, че убиването на кучета за консумация на месо означава убиване на животни по прищявка", каза Чо Хуан Ро, представител на асоциацията на кучешките ферми.

"Има около 17 000 кучета в цялата страна“, каза той, призовавайки правителството да легализира консумацията на кучешко месо и да лицензира кланиците за кучета. "В противен случай ще се бием до края", добави активистът.

"Кучетата за хранене и кучетата като домашни животни трябва да бъдат разглеждани поотделно", каза той, добавяйки, че става въпрос за различни породи, хранени по различен начин и отглеждани за различни цели.

"Кравите, прасетата, пилетата и патиците се отглеждат, за да бъдат консумирани, а защо кучетата да не са?!", заключи Чо Хуан Ро.

Последвайте канала на

Novini.bg
4240 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Малеее

2018.06.22 | 15:32

2
Къде си Северна Кореа...пускай бомбите над тия примати....лелелеле гледам и не вярвам на ушите си!!!
АК-47

2018.06.22 | 11:02

1
КУчешки народ,Корееца соред вас,човек ли е

Добави коментар

Водещи новини