Пхенян отказва да преговаря със Сеул, докато висящите въпроси не бъдат уредени

  • 17 май 2018 16:44

  • 1685
  • 1
Пхенян отказва да преговаря със Сеул, докато висящите въпроси не бъдат уредени
© Gettyimages

Северна Корея няма да преговаря с Южна Корея, докато въпросите, довели до отмяната на срещата на министерско равнище тази седмица, не бъдат уредени, предаде официалната севернокорейска агенция КЦТА, цитирана от БТА.

Председателят на севернокорейския Комитет за мирно обединение И Сон-гуон остро осъди съвместните американо-южнокорейски военновъздушни маневри "Макс Тандър". Той разкритикува Сеул, че позволява на "отрепки" да говорят в националния парламент, но не посочи подробности.

По-рано днес Южна Корея обяви, че ще се стреми да играе ролята на посредник между САЩ и Северна Корея, след като Пхенян заплаши да не участва в срещата на върха между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп на 12 юни в Сингапур, предаде Ройтерс.

Съединените щати са поискали от Северна Корея да предаде за унищожаване извън страната на няколко ядрени бойни глави, една междуконтинентална балистична ракета и друг ядрен материал в рамките на шест месеца. Американският държавен секретар Майк  Помпейо е казал на севернокорейския лидер по време на срещата им този месец, че Пхенян може да бъде изваден от списъка с държави, спонсориращи тероризма, ако изпрати с кораб в чужбина тези ядрени материали.

Ако Пхенян се съгласи на пълна, подлежаща на проверка и необратима денуклеаризация на планираната среща на върха в Сингапур, Вашингтон обмисля да даде гаранции на режима на Ким.

Съмненията относно провеждането на срещата между САЩ и КНДР се породиха вчера, когато Пхенян окачестви като провокация съвместните военни учения на Съединените щати и Южна Корея, и отмени преговори на високо ниво със Сеул.
Тръмп заяви, че не е ясно дали срещата ще се състои, но той ще продължи да настоява за денуклеаризацията на Корейския полуостров.
Южнокорейското президентство в изявление каза, че ще се опита да посредничи между Вашингтон и Пхенян.
Говорител на президентството посочи, че правителството и президентът Мун Дже-ин имат намерение по-активно да играят "ролята на медиатор" между Южна Корея, КНДР и САЩ.

Сеул смята да сподели със САЩ сведенията си за севернокорейската позиция и поведение, както и да информира Северна Корея за позицията на Вашингтон, като по този начин помогне за сближаване на позициите им.

Южна Корея възнамерява да продължи да обсъжда със Севера провеждането на преговори на високо равнище, които Пхенян отмени вчера, съобщи президентството в отделно изявление днес.

Междувременно китайският външен министър Ван И заяви днес, че мерките, предприети от КНДР за намаляване на напрежението на Корейския полуостров трябва да бъдат признати и че всички останали страни, най-вече САЩ, следва да оценят възможността за мир.

Мая Йорданова
1685 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини