Ким Чен-ун се е съгласил САЩ да инспектират ядрения му полигон

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е дал съгласие за проверка на севернокорейския ядрен полигон от американски инспектори, съобщава агенция Блумбърг.

В хода на неотдавнашната си среща с директора на ЦРУ Майкъл Помпейо Ким Чен-ун се е съгласил на молбата на САЩ да инспектират севернокорейския ядрен полигон. Лидерът на Северна Корея е отбелязал, че "Пхенян няма причини да не замрази работата на полигона, ако бъде гарантирана безопасността" на Севера.

САЩ "разглеждат различни стъпки за проверка на работата на ядрените обекти" на Северна Корея, след като инспекторите получат официално разрешение за достъп до тях.

В събота Ким Чен-ун обяви, че Северна Корея вече няма нужда от ядрени и ракетни опити. Севернокорейският лидер каза, че считано от днес (бел.ред. 21 април), страната му ще затвори своя полигон за ядрени изпитания, ще спре да прави такива тестове и ще прекрати изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети. Решението е било взето на заседание на Централния комитет на управляващата Корейска трудова партия ден по-рано, посочва БТА.

Ким аргументира този драматичен обрат с факта, че Северна Корея вече е проверила оперативността на ядрените си оръжия. "Затова нямаме нужда от нови ядрени и ракетни опити и полигонът в северната част на страната изпълни своята мисия", каза той. Това изявление бе разпространено от севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА и препредадено от южнокорейската Йонхап.

Коментари

  1. 2018.04.23 | 21:47
    Цървули!!!Гладни са!!!Покрай ракетните и ядрените опити,профукаха и малкото мангизи,които имат!!!Сега пак Американците ще ги хранят,както през 90-те!!!Тогава баща му на този изрод забаламоса САЩ!!!Америка им помогна да не измрат от глад!!!А къде е "Плешивото",съюзник на Севера???
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет