Китай нормализира отношенията си с Норвегия след шест години хлад

  • 19 декември 2016 13:46

  • 1853
  • 0
Китай нормализира отношенията си с Норвегия след шест години хлад
© Getty Images/Guliver

След шест години хладни отношения заради присъждането на Нобеловата награда за мир на опозиционера Лю Сяобо, Китай и Норвегия ще нормализират дипломатическите си отношения, предаде Франс прес.

Двете страни, които почти не си говореха на високо равнище, решиха незабавно да възобновят преговорите си за сключване на двустранно споразумение за търговски обмен, съобщи норвежкият външен министър Бьорге Бренде по време на необявено посещение в Пекин.

"Положението от 2010 г. бе тежко. Нормализирането на отношенията ни е резултат от дълги и тежки дипломатически усилия на различни равнища за възстановяване на доверието между двете ни страни", се казва в публикувано в Осло изявление на Бренде.

Присъждането на Нобеловата награда за мир на държания в китайски затвор правозащитен активист Лю Сяобо през октомври 2010 г. предизвика гнева на китайския режим.

Пекин замрази отношенията си с Осло въпреки протестите на норвежкото правителство, което изтъкна, че Нобеловият комитет е независим орган.

Сред замразените инициативи бяха преговорите, които целяха да превърнат Норвегия в първата европейска страна, която сключва споразумение за търговски обмен с втората по големина световна икономика. Особено пострада износът на норвежка сьомга за азиатския гигант, припомня АФП, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1853 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини