Заложническата криза в Дака приключи (обновена+снимки 18+)

  • 02 юли 2016 08:42

  • 4310
  • 0
Заложническата криза в Дака приключи (обновена+снимки 18+)
© GettyImages

Силите за сигурност на Бангладеш си върнаха контрола върху ресторанта в дипломатическия квартал на столицата Дака, атакуван снощи от терористи, предадоха световните агенции, като се позоваха на говорителя на бангладешката армия Рашидул Хасан.

В ресторанта "Холи артизан бейкъри" между 8 и 10 нападатели държаха в плен около 10 часа десетки хора, сред които и чужденци, допълва Асошиейтед прес.

Противоречиви са данните за броя на заложниците в ресторанта. АП съобщава за 35 заложници, от които 20 чужденци. Останалите агенции съобщават за около 20 заложници, сред които чужденци. Предполага се, че сред чужденците има граждани на граждани на Италия, Аржентина, Япония, Шри Ланка и Индия, допълва ТАСС. Заведението е било посещавано от дипломати и чужденци в Дака, посочва агенцията.

Операцията по освобождаване на ресторанта започна в 8 ч. местно време. В нея бяха ликвидирани 6 нападатели. Тринадесет заложници бяха освободени, съобщи висшият представител на силите за борба с тероризма на Бангладеш Тухин Мухамад Масуд, цитиран от Франс прес. Сред освободените има 10 бангладешци и трима чужденци, каза Масуд. От тях двама са граждани на Шри Ланка, а един на Япония, предаде АП. Той каза, че има арестувани нападатели и че има жертви сред заложниците, но не навлезе в подробности, допълва агенцията.

В началото на операцията по освобождаване на заложниците в ресторанта отекнаха две мощни експлозии, предаде АП. Последва ожесточена стрелба. Съобщава се за двама убити полицаи, допълва ДПА.

Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за атаката, съобщи агенцията Амак, свързана с терористичната организация, предаде Франс прес. В съобщението на ислямистите се казва, че 24 души са били убити в нападението, а 40 са били ранени, в това число и чужденци, допълва АП. Независим източник засега не потвърждава тези данни.

Появиха се информации обаче, че американски представители подозират, че зад тази атака стои Ал Каида на Индийския субконтинент, клон на Ал Каида, действащ в Индия, Пакистан и Бангладеш, обявен от САЩ за терористична организация ден по-рано, допълва ДПА.

По-късно днес ще има пресконференция на властите относно заложническата криза и операцията по освобождаването на заложниците.

Щефът на атакувания ресторант Сумон Реза, който успял да избяга от заведението, като скочил от покрива на съседна улица, заяви пред местни издания, че в ресторанта е имало 20 чужденци по време на атаката, предаде Франс прес.

Бях на покрива, когато те задействаха експлозиви, и цялата сграда се разтресе, каза той, визирайки атентаторите.
Главният готвач в ресторанта, който е аржентинец, Диего Росини също успял да избяга в началото на атаката и пред аржентинската телевизия Се Чинкуе Ен каза, че е преживял ужасяващи мигове.
Не знам колко души убиха те, каза той.

Посланикът на Италия в Дака Марио Палма, каза че нападателите изобщо не са искали да преговарят с властите и че очевидно са били пратени на самоубийствена мисия.

Япония съобщи, че един от нейните граждани е бил прострелян в атаката срещу ресторанта и после е бил спасен, предаде Ройтерс. Състоянието му е извън опасност, каза Коичи Хагиуда, заместник-началник на японската правителствена канцелария.

Седем японци е имало в ресторанта, когато е започнало нападението и засега властите не са успели да осъществят контакт с тях.

Нападението срещу ресторанта последва вълна от атаки срещу защитници на светската държава, интелектуалци и членове на религиозните малцинства в Бангладеш. Тези атаки са приписвани на джихадистки групи. В тях за три години загинаха над 50 души, припомня Франс прес.

Правителството приписва отговорността за атаките на основната опозиционна формация Бангладешка националистическа партия и нейните ислямистки съюзници. Миналия месец властите започнаха серия от операции срещу местни джихадистки формирования. Бяха арестувани над 11 000 души. Според правозащитни организации тези арести обаче са произволни и са насочени основно срещу политически опоненти на правителството.

Премиерката на Бангладеш Шейх Хасинапотвърди, че шестима нападатели са убити, а един е арестуван, предадоха световните агенции. За съжаление не успяхме да спасим живота на няколко души, каза тя, потвърждавайки първоначални информации за жертви сред заложниците.

Бангладеш е решен да изкорени тероризма, подчерта премиерката, цитирана от Франс прес. Това престъпление е отвратително деяние. Какви мюсюлмани са хората, които извършват това? Те не изповядват никаква религия. Нашият народ трябва да устои на тези терористи. Моето правителство е решено да изкорени терористичните дейности в Бангладеш, каза премиерката.

Последвайте канала на

БТА
4310 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини