Китай създаде пет нови военни окръга на мястото на досегашните седем

  • 01 февруари 2016 16:27

  • 1691
  • 3
Китай създаде пет нови военни окръга на мястото на досегашните седем
© Getty Images/Guliver

Китай създаде пет нови военни окръга на територията си, за да реорганизира и направи по-ефективна своята Народоосвободителна армия, предаде Асошиейтед прес. Старите седем окръга биват заменени от нови пет - северен, южен, източен, западен и централен. Новата конфигурация се очаква да бъде по-пригодна за организиране на съвместни операции и е още един признак за това, че китайският президент Си Цзинпин държи въоръжените сили на страната здраво под свой контрол, отбеляза АП.

Си председателства днес церемония по създаването на новите окръзи в министерството на отбраната в качеството си на лидер на Китайската комунистическа партия и на Централната военна комисия, на която е подчинена армията. Той връчи армейското знаме на всеки от новите командири и политически комисари.

Китай планира още да намали числеността на армията си с 300 000 души и да създаде съвместно оперативно командване до 2020 г.
Си заяви на церемонията, че новите зони са отговорни за това да реагират при заплахи за сигурността, да опазват мира и да ограничават конфликти, предаде Ройтерс.
"Всеки военен окръг трябва да бъде готов да поеме командването на войските и да се бие по всяко време", каза Си.
Китайският президент отбеляза, че главнокомандващите трябва да слушат разпоредбите на партията и да се подчиняват безпрекословно на нейното ръководство, пише бТА.

Реформата на Си цели да направи армията по-ефективна модерна бойна сила, която я превърне от армия, структурирана около сухопътните сили, в такава със съвместно командване, в която сухопътните, военноморските, военновъздушните и ракетните сили са еднакво представени. Миналия месец Си разпореди да бъдат ликвидирани четири щаба, отговарящи за личния състав, политиката, логистиката и въоръженията, и да бъдат заменени от 15 нови агенции на пряко подчинение на Централната военна комисия на Китайската комунистическа партия.

Модернизацията на Народоосвободителна армия е благоприятствана и от почти двуцифреното увеличение на бюджета на китайските въоръжени сили, които са втори по численост в света след американските. Си провежда военните реформи в момент, когато Китай става по-агресивен в териториалните спорове с други държави в Източно- и Южнокитайско море, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

1691 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2016.03.05 | 21:06

3
Китай се подготвя за война с Русия!!!Сибир е основна цел, заради природните ресурси и територия,освен това е слабо населен!!!

2016.02.07 | 14:13

2
Учудвам се на твоята "проницателност" на всяко гърне (пълно с лайна) капак.
нямат изход

2016.02.02 | 15:11

1
Скоро ще им се наложи да се пробват с евреите-рептили.

Добави коментар

Водещи новини