Сградата на вестник "Хюриет" нападната от привърженици на Ердоган

  • 07 септември 2015 07:14

  • 1404
  • 1
Сградата на вестник "Хюриет" нападната от привърженици на Ердоган
© Gettyimages/Gulliver

Привърженици на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган хвърляха камъни вчера срещу сградата на вестник "Хюриет" в Истанбул, предаде Франс прес.

Около 150 души, скандиращи лозунги в подкрепа на ПСР, счупиха прозорци и главната входна врата на сградата на вестника, който обвиниха, че е изопачил изказване на президента Ердоган, съобщи "Хюриет" в сайта си. Полицията за борба с безредици разпръсна нападателите.

Президентът ислямист-консерватор заяви вчера по повод на неотдавнашните прояви на насилие в Турция: "Ако една партия бе получила 400 места на изборите, за да може да промени конституцията, ситуацията щеше да е различна". Той каза това в интервю, предавано на живо по проправителствената телевизия А-Хабер, след като вчера голям брой турски войници бяха убити в нападение, извършено вероятно от кюрдски бунтовници в селището Даглика, в югоизточна Турция.

Вестник "Хюриет" намекна в Туитър, че това изявление е свързано с нападението в Даглика и написа: "Коментар на Ердоган за Даглика: това нямаше да се случи, ако бяха спечелени 400 депутатски места". След това вестникът свали туита, но той разгневи привържениците на ПСР в Туитър, които призоваха за протести срещу "Хюриет", отбелязва АФП.

Президентът Ердоган неведнъж е критикувал пресгрупата Доган, притежаваща вестника, който невинаги се придържа към линията на правителството. Нападението срещу "Хюриет" бе извършено на фона на растящи опасения за свободата на словото в Турция, където журналистите, критични към президента, могат да бъдат съдебно преследвани.

Противниците на Ердоган го обвиняват, че предприе военна офанзива срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) в Ирак, за да спечели гласовете на националистите, добавя БТА.

Последвайте канала на

1404 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.09.09 | 17:39

1
циганина-диктатор

Добави коментар

Водещи новини