Джон Кери призова за мирно уреждане на териториалните спорове в Южнокитайско море

  • 05 август 2015 09:37

  • 1271
  • 1
Джон Кери призова за мирно уреждане на териториалните спорове в Южнокитайско море
© Getty Images

Държавният секретар на САЩ Джон Кери днес призова за мирно уреждане на териториалните спорове в Южнокитайско море, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Кери отправи този призив на среща с колегите си от Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия в Куала Лумпур. "Ние искаме да видим мирно решаване на проблемите, на основата на международното право", заяви държавният секретар на САЩ. По думите му, Вашингтон споделя стремежа на АСЕАН за осигуряване на мир и стабилност в района на Южнокитайско море.

Китайските териториални претенции в оспорвани води разгневиха страните от югоизточна Азия, които подобно на САЩ настояват за прекратяването им, отбелязва АП. Вашингтон призовава за спиране на агресивните действия на Китай и други страни с териториални претенции, за да се позволи дипломатическо решение на проблема. Съединените щати не са страна в конфликта, но смятат, че в техен национален интерес е мирното му уреждане и свободата на корабоплаването в района.

По-рано днес Кери се срещна с китайския си колега Ван И в кулоарите на форума на АСЕАН. Той окачестви срещата като "добра" и изрази надежда, че по време на двудневния форум "ще можем да намерим пътя за ефективно придвижване напред". Китайският външен министър от своя страна заяви, че на срещата с Кери са се договорили "да търсят решение на проблема по приятелски и разумен начин".

Последвайте канала на

1271 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
AJ4A

2015.09.01 | 12:12

1
то цялата планета им е национален интерес, изруди мръсни

Добави коментар

Водещи новини