Джон Кери ще разяснява транстихоокеанското партньорство в Сингапур

  • 04 август 2015 09:00

  • 1117
  • 2
Джон Кери ще разяснява транстихоокеанското партньорство в Сингапур
© gettyimages

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна днес в Сингапур, за да изтъкне предимствата на бъдещата транс-тихоокеанска зона за свободна търговия, три дни след провала на преговорите в Хавай между 12 страни за постигане на споразумение за създаването й.

Сутринта Кери разговаря със сингапурския си колега Касисванатан Шанмугам, преди да се срещне с премиера на града държава Ли Сян Лун. По-късно днес първият американски дипломат ще произнесе реч за предимствата, които според Вашингтон ще има едно икономическо партньорство между САЩ и азиатско-тихоокеанския регион, който заема приоритетно място във външната политика на президента Барак Обама.

Дванадесетте страни, започнали преговори за създаване на транстихоокеанска зона за свободна търговия, не успяха да постигнат споразумение на срещата си в Хавай миналата седмица. На форума беше взето решение преговорите да продължат на двустранно равнище, за да се направи опит да се изгладят съществуващите различия.

Споразумението известно със съкращенията си ТТП (Транстихоокеанско партньорство) включва страни, чийто общ брутен вътрешен продукт е близо 40 на сто от световния. Сред тях са САЩ, Япония, Канада, Австралия, Нова Зеландия, но не и Китай.

Преговорите за ТТП започнаха през 2005 година и се очакваше да приключат през 2012 година със сключване на основополагащ договор. ТТП е търговски пакт, предполагащ пълната отмяна на митата върху стоките и услугите в Азиатско-тихоокеанския район. Първоначално за сключването на такова споразумение се договориха Чили, Нова Зеландия, Бруней и Сингапур. По-късно към преговорите се включиха Австралия, Виетнам, Канада, Малайзия, Перу и САЩ. Мексико и Япония бяха поканени да участват в изработването на принципите на търговското партньорство.

Последвайте канала на

БТА
1117 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.08.05 | 11:22

2
изритаха ги от там и това си е

2015.08.05 | 11:22

1
Да ги убеди да работят за мързеливите американци !Те да работят ,американците да лапат !

Добави коментар

Водещи новини