Нова лавина в Непал, 250 души се смятат за изчезнали (обновена)

  • 28 април 2015 19:00

  • 2650
  • 0
Нова лавина в Непал, 250 души се смятат за изчезнали (обновена)
©

Двеста и петдесет души се водят за изчезнали, след лавина и свлачище в село, недалеч от епицентъра на катастрофалното земетресение в Непал от неделя, предаде БТА, цитирайки Ройтерс и АП.

Лавината и свлачището са се стоварили върху село Гходатабела в окръг Расува. Районът, посещаван от туристи и алпинисти, е на север от столицата на Непал Катманду. Според окръжния управител Удхав Бхатарай сред изчезналите може да има и чужди туристи, предаде Ройтерс. Представителят на окръжната администрация Гаутам Римал каза, че днес в района на селото вали обилен сняг. Той съобщи, че окръжната администрация е получила сигнал за бедствието по телефона, но после връзката със селото се е прекъснала, посочва АП.

Селото е на 12 часа път от най-близкия град. Окръжният управител Бхатарай посочи, че целият район е природен парк, популярен сред туристите, посочва Ройтерс. Опитваме се да спасим хората там, но лошото време и валежите пречат на усилията ни, каза той. Припомняме, че мощно земетресение с магнитуд 7,9 разтърси Непал в неделя и активизира много лавини и свлачища.

Всички катерачи в района на връх Еверест са евакуирани и са в безопасност, обяви днес председателят на Непалската алпинистка асоциация Анг Черинг Шерпа, предаде ДПА. По думите му по подстъпите от непалска страна към най-високия хималайски връх няма хора и вече няма заявки от експедиции за спасителни операции. Анг добави, че 180 алпинисти, блокирани след земетресението в базовия лагер и лагери 1 и 2, са били транспортирани с хеликоптери през последните два дни. Още един катерач, японец, е издъхнал вчера в болница в Катманду от раните си, получени от лавината, която падна върху базовия лагер. Така загиналите под Еверест от лавината станаха 19, съобщи ДПА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2650 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини