Половината от природните бедствия за 2014 г. са станали в Азия

  • 26 февруари 2015 12:39

  • 2584
  • 0
Половината от природните бедствия за 2014 г. са станали в Азия
©

Икономическата и социална комисия на ООН за Азия и Тихоокеанския район публикува доклад, в който се казва, че 119 от всичките 226 природни бедствия в света през 2014 г. са станали в тази част на света, а икономическите щети от тях са достигнали 59.6 милиарда долара, съобщава радио Китай.

В доклада, озаглавен „Преглед на природните бедствия станали в Азия и Тихоокеанския район през 2014 г." се посочва, че макар в изминалата година да е нямало големи земетресения и цунами Азиатско-тихоокеанския регион е пострадала от бури, наводнения и свлачища. 79.6 милиона души са били засегнати от бедствията, 6050 души са загинали.

В доклада се казва, че най-силното природно бедствие през 2014 г. е било урагана „Худхуд" в Индия и последвалите наводнения, които са причинили икономически щети съответно за 16 и 11 милиарда долара. На следващо място е земетресението в китайската провинция Юннан и тайфуните в Япония, причинили икономически щети съответно за 6 и 5.2 милиарда долара.

Според доклада Азия и Тихоокеанския район не се справя добре с последиците от мащабните наводнения и свлачища. Възможно е климатичните промени да увеличат и броя на природните бедствия. Необходимо е да се засили обмена на информация и сътрудничеството между различни страни в предупреждението и евакуирането на хора при природните бедствия, се казва още в документа на ООН.

Последвайте канала на

2584 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини