Сексскандал свали шефа на климата в ООН

  • 26 февруари 2015 11:48

  • 1314
  • 2
Сексскандал свали шефа на климата в ООН
©

Индиецът Раджендра Пачаури се оттегли днес от поста председател на Междуправителствения панел за климатичните промени (МПКП) заради обвинения в сексуален тормоз, които той отрича, съобщи "Ройтерс".

74-годишният Пачаури заемаше длъжността от 2002 г., а мандатът му изтичаше през октомври 2015 г.

Той се отказа от участие в среща на МПКП в Кения тази седмица, след като индийската полиция започна разследване по подадена срещу него жалба за сексуален тормоз. Пачаури, който страда от кардиологични проблеми, отрича тези твърдения, пише dnevnik.bg.

Той заяви в писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, че неспособността му да пътува за Кения показва, че може да не е в състояние да изпълнява служебните си задължения както трябва.

"Затова вземам решението да се оттегля от поста си на председател на МПКП няколко месеца преди приключването на мандата ми", написа той.

През 2007 г. Пачаури прие Нобеловата награда за мир от името на Междуправителствения панел за климатичните промени, като отличието беше споделено с бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор.

ООН обяви, че поста ще заеме замесникът на Пачаури Исмаил ел Гизули.

Пачаури обмисляше да се пенсионира още миналата година, след като Панелът приключи серия доклади, които увеличиха вероятността климатичните промени да са причинени от човешката дейност от 90 на 95%.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1314 2

Коментари 2

Добави коментар

2015.02.26 | 16:54

2
мисля, че не трябва да се обръща внимание на всяко обвинение в сексуален тормоз, всяка проститутка може да си измисли такова, ясно е че всеки мъж на ръководен пост, ползва такива услуги, трябва ли всеки да подава оставка щом се чуе нещо за това...

2015.02.26 | 14:28

1
ciganin iznasilva4

Добави коментар

Водещи новини