ЕС: В Китай вземат органи от живи хора!

  • 20 декември 2013 08:45

  • 2207
  • 2
ЕС: В Китай вземат органи от живи хора!
©

Резолюция на Европейския парламент против насилственото отнемане на органи от живи хора в Китай, бе одобрена на заседанието на парламента, съобщиха от Център Фалун Дафа България.

Резолюцията осъжда престъпните действия на властите в Китай за масовото отнемане на органи от живи хора и изисква правителството на Китайската народна република (КНР) да спре убийствата и да накаже виновните за това престъпление. На заседанието на Европейския парламент беше отбелязано, че първото съобщение в световната преса и първите доказателства за отнемането на органи в Китай с цел продажба, са се появили още през 2006 г., пише actualno.com.

Независими разследвания, проведени от правозащитни организации от редица страни, доказват, че Китай осъществява в огромни мащаби отнемане на вътрешни органи от живи хора, които са задържани в трудово-изправителните лагери и други места за задържане в страната. По-голяма част от жертвите на китайския режим са последователи на китайската духовна практика Фалун Дафа (известна още като Фалун Гонг).

Освен с тях, подобни престъпления се извършват с тибетци, уйгури, както и представители на други религиозни или етнически малцинства. Резолюцията препоръчва Европейският съюз и неговите страни-членки публично да осъдят злоупотребите с трансплантации в Китай и да осведомят за това своите граждани, пътуващи до КНР.

Документът призовава още Европейския съюз да извърши „пълно и прозрачно разследване" на практиките по трансплантации на органи в Китай и „съдебно преследване на участвалите в подобни неетични практики." С Резолюцията се изисква незабавно освобождаване на „всички затворници на съвестта в Китай, включително практикуващите Фалун Гонг”.

Документът призовава за поставяне под отговорност на всички, „които са участвали в тази неетична дейност. Туне Келъм от Естония, член на Европейския парламент, отбеляза в изказването си, че „това е много закъсняла реакция, която е трябвало да бъде предприета много по-рано”. Според него, престъпленията в Китай може да се разглеждат „като вид геноцид”.

Той уточни още, че хиляди хора са изтребвани заради отнемането на органи и за тези нечовешки действия няма прошка, а престъпниците трябва да бъдат наказани. Резолюцията на ЕС допълва извършените досега разследвания и осъждане на режима на КНР заради насилственото отнемане на органи и заради други нарушения на човешките права. Тя се позовава на конвенции на ООН, предишни резолюции на ЕС, изслушвания на бившия канадски държавен секретар за Азиатско-Тихоокеанския регион Дейвид Килгор и правозащитния адвокат Дейвид Матас, и доклади на специалните репортери на ООН. Резолюцията ще бъде изпратена на китайското правителство, както и до правителствата на европейските страни.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2207 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.06.30 | 15:53

2
KOMUNISTI KVO MOJE DASE OCHAKVA OT ANTIHUMANISTI

2013.12.25 | 17:01

1
По безумно съобщение , скоро не съм чел! Определено в ЦРУ са изпаднали в творческа криза, за да фабрикуват подобни "неетични практики" . А от ЕС гейовете им пригласят на висок глас.

Добави коментар

Водещи новини