Маляля Юсуфзай: Надявам се да съм премиер на Пакистан

  • 11 октомври 2013 09:04

  • 1035
  • 0
Маляля Юсуфзай: Надявам се да съм премиер на Пакистан
©

16-годишното пакистанско момиче Маляля Юсуфзай, чиято борба за правото на женско образование я превърна в мишена на талибаните, заяви в интервю в Ню Йорк, че се надява един ден да стане премиер на Пакистан, предаде АП.

Маляля заяви това в интервю, водено от главния международен кореспондент на Си Ен Ен Кристиан Аманпур. Интервюто ще бъде излъчено в неделя. На въпрос дали иска да стане лекар или политик, Маляля отговори, че отначало е искала да е лекар, но е разбрала, че може да помогне на повече хора като премиер. "Мога да отделя голяма част от бюджета за образование", каза момичето сред аплодисменти и смях от публиката. "Никога няма да се откажа. Те простреляха тялото ми, но не могат да застрелят мечтите ми", каза Маляля по повод многократните смъртни заплахи от талибаните.

На 9 октомври 2012 г. маскиран нападател скочи в камион, който закарвал момичета у дома от училище и извикал "Коя е Маляля", след което я прострелял в главата. Седмица по-късно момичето дошло в съзнание в болница в Бирмингам и постепенно си възвърнало зрението и гласа. Сега Маляля и семейството й живеят в този английски град. Тя заяви, че първата й мисъл е била за двете й приятелки, с
които била и които също бяха ранени при нападението.

Вчера председателите на политическите групи в ЕП единодушно решиха днес да удостоят с най-високото европейско отличие в областта на човешките права и демокрацията 16-годишната пакистанска ученичка. Девойката, чието име се спряга и за Нобеловата награда за мир, ще получи наградата на 20 ноември в Страсбург.

Опитът за убийство на Маляля Юсуфзай привлече световното внимание върху борбата за правата на жените в Пакистан. Носителят на тазгодишната Нобелова награда за мир ще бъде обявен по-късно днес. Маляля заяви, че за нея ще е голяма чест да получи наградата, но подчерта, че все още има много да направи преди да почувства, че наистина я заслужава. "Имам много да работя", каза тя.

В интервюто Маляля пламенно говори против принудителните бракове и срещу отказа на образование за момичета и момчета из цял свят. Тя призова момичетата в развиващите се страни да използват образованието си, да си пишат домашните и да бъдат любезни с учителите си. "Искам да кажа на всички момичета - осъзнайте колко важно е образованието преди да са ви го отнели", каза тя.

Последвайте канала на

БТА
1035 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини