Талибаните: Маляля Юсуфзай с нищо не е заслужила наградата "Сахаров"

  • 10 октомври 2013 15:39

  • 1393
  • 0
Талибаните: Маляля Юсуфзай с нищо не е заслужила наградата "Сахаров"
©

Маляля Юсуфзай не е направила нищо, за да заслужи престижната награда "Сахаров" на Европейския парламент, заявиха пакистанските талибани, след като ЕП днес присъди приза на младата пакистанска правозащитничка, съобщи АФП.

Тя не е направила нищо. Враговете на исляма й дадоха тази награда, защото тя загърби мюсюлманската религия, за да се обърне към светското, заяви пред АФП Шахидула Шахид, говорител на пакистанските талибани. Тя печели награди за това, че работи срещу исляма.
Талибаните са взели на прицел Маляля, независимо дали тя е в САЩ или Великобритания, добави говорителят.

Председателите на политическите групи в ЕП единодушно решиха днес да удостоят с най-високото европейско отличие в областта на човешките права и демокрацията 16-годишната пакистанска ученичка, която едва оцеля, след като миналата година беше простреляна в главата от талибани заради застъпничеството си за образование на момичетата. Девойката, чието име се спряга и за Нобеловата награда за мир, ще получи наградата на 20 ноември в Страсбург.

Тази вечер Маляля и баща й - правозащитник, основал училище за момичета - ще бъдат интервюирани от известната кореспондентка на Си Ен Ен Кристиан Аманпур в Манхатън, Ню Йорк, отбелязва АП. Тази седмица беше публикувана автобиографична книга на Маляля, в която тя разказва историята си. Книгата вече се продава в Пакистан. Говорителят на пакистанското талибанско движение днес заплаши, че който продава тази книга, ще стане мишена на талибаните.

Последвайте канала на

БТА
1393 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини