Индийски агент убит в пакистански затвор

  • 02 май 2013 08:54

  • 930
  • 0
Индийски агент убит в пакистански затвор
©

Сарабджит Сингх, осъден за шпионаж в полза на Индия, почина от раните си, след като беше нападнат с тухла от двама свои съкилийници в затвора в Лахор, съобщи пакистанската телевизия, цитирана от АП.


Индийският премиер Манмохан Сингх заяви, че правителството ще уреди тленните останки да бъдат върнати в родината му за погребение. Индия беше помолила Пакистан да освободи Сингх по хуманни причини, за да бъде лекуван в Индия. Той беше нападнат в петък и преместен в болница за лечение. Сингх беше арестуван в Пакистан през 1990 г. след бомбените взривове в Лахор и Фейсалабад, при които бяха убити 14 души, и беше осъден на смърт по обвинения в шпионаж и за извършването на атентатите. Семейството му, което го посети в болницата след нападението, твърди, че е невинен, и настоява да бъде погребан в Индия с държавни почести. Близките научили за смъртта му часове след завръщането им вчера в Делхи.

Бившият пакистански лидер Первез Мушараф отхвърли петицията за помилване на Сингх през 2008 г., но той не беше екзекутиран, понеже правителството, което подаде оставка през март, бе наложило неофициален мораториум върху изпълнението на смъртните присъди. "Престъпниците, отговорни за това варварско смъртоносно нападение, трябва да бъдат изправени пред съда. Особено достойно за съжаление е, че правителството на Пакистан не се вслуша в молбите да погледне от хуманна гледна точка на случая", написа премиерът на Индия в Туитър, предаде Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
930 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини